Autor: admin
Datum objave: 23.11.2013
Share
Komentari:


Vukova kreacija u spomen Pljaki

na svoj 34.rodjendan, (22. studenoga)....Trilogija..

Vukova kreacija u spomen Pljaki

 

Vuk Kostić,

na svoj 34.rodjendan, (22. studenoga) ulogu kapetena Stojanovića, komandira jurišnog odreda, na premijeri Jakovljevićeve Srpske trilogije,uz Dan beogradskog Narodnog pozorišta,posvetio je ,nadajmo se,svojemu ocu Mihajlu Pljaki Kostiću, snažnom glumcu filma,teatra i televizije,.kome je dan ranije, 21.studenoga, bila osamdeseta godišnjica rodjenja.

 

Pale, intelektualac, prirodoslovno – tehničke metodičke aplikacije u artikulaciji svojih inventivnih struja i spoznajnih masiva, o izvedbi Trilogije kaže: 

Samo dve tri reči... scenografija daleko iznad mojih očekivanja, dinamika predstave izvanredno postavljena, od uvoda preko niza sporednih gegova gde se jasno vidi hijerarhija i disciplina.Uloga komandanta koja se provlači kroz predstavu na način da jasno pokazuje cilj i hrabrenje vojnika za izvršenje, do kratke posete pukovnika, pred napad, jasan, rezak i pravedan. Rečju -  izvanredno.

 

A sve, za samo oko 150 minuta

 

Teoretici književnosti drže Jakovljevićevo djelo srbijanskim ekvivalentom djelu iz opusa

slavnoga njemačkog književnika Ericha  Marie Remarquea

 

Radnja drame nastala je iz trećega dijela Jakovljevićeve Srpske trilogije,

i daje zbivanja u elitnoj postrojbi dobrovoljačkoga odreda, koji se sprema u bitku  proboja Solunskoga fronta u konačnici I.svjetskog rata.

 

Ovom predstavom na sceni Narodnoga pozorišta u Beogradu, započinje niz manfestacija kojima će se,postupno, obilježavati puno stoljeće od Prvoga svjetskog rata.

 

Stevan Jakovljević (1890—1962)

http://riznicasrpska.net/knjizevnost/index.php?topic=159.0

STEVAN  J.  JAKOVLJEVIĆ

Knjaževac, 24.11/7.12.1890 — Beograd, 02.11.1962

Stevan J. Jakovljević, srpski pisac i botaničar po struci, profesor Univerziteta u Beogradu i rektor od 1945. do 1950. godine. Kao oficir srpske vojske, borio se u Prvom svetskom ratu, a u Drugom svetskom ratu bio je u italijanskim i nemačkim logorima.

Književno ime i popularnost stekao je romanom "Srpska trilogija" koji čine: "Devetsto četrnaesta", "Pod Krstom" i "Kapija slobode".

Njegova književna sudbina nije nimalo jednostavna. Značajna svedočanstva pruža nam u svojoj autobigrafiji, pisanoj uoči smrti i u razgovorima koje je sa njim vodio novinar i književnik Siniša Paunović. Razgovori su objavljeni u knjizi Pisci izbliza, 1958. godine. Jakovljević priča o detinjstvu, školovanju, ratovima, Srpskoj trilogiji, i redom objašnjava jednu po jednu svoju knjigu. Tekst je u celini pouzdan izvor informacija kako bismo bolje upoznali Jakovljevića kao ličnost a i njegovo književno delovanje. Kažu da je "iste stvari uvek govorio i pisao na isti način."

 

"Drukčijoj tradiciji srpske proze pripada Stevan Jakovljević... Njegovo glavno delo 'Srpska trilogija' (1937), u stvari romansirana istorija Srbije u prvom svetskom ratu, data iz perspektive malog čoveka, učesnika u ratu, doživela je neobičnu popularnost kod čitalaca i sve do danas nije se prestala preštampavati. Toj popularnosti nisu smetale ni sve one slabosti na koje je kritika od početka ukazivala: diletantizam, reporterska površnost, rasplinutost, faktografizam, suvoparnost, slabosti koje su još naglašenije u drugim njegovim romanima."

 

Dela Stevana Jakovljevića iz botanike: Studije o biljnom svetu Prespanskog jezera, Makrofitska vegetacija Ohridskog jezera, Sistematika lekovitog bilja.

 

photos

https://www.google.hr/search?q=stevan+jakovljevic&client=opera&hs=4ra&channel=suggest&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=yMGQUpyaHuPv4gS8lIGAAg&ved=0CD4QsAQ&biw=1024&bih=651

 

Narodno pozorište u Beogradu 22. novembra 2013.godine svečano obeležava svoju 145. sezonu.

http://www.rts.rs/page/tv/sr/story/21/RTS+2/1448399/Srpska+trilogija,+Stevan+Jakovljević.html

Vukica Strugar | 23. novembar 2013.

 

Vuk Kostić: Možeš sebe da nagovoriš na hrabrost

http://www.novosti.rs/vesti/kultura.71.html:465032-Vuk-Kostic-Mozes-sebe-da-nagovoris-na-hrabrost

Glumac Vuk Kostić, posle premijere "Srpske trilogije" u Narodnom pozorištu: Nema danas više ljudi spremnih da se žrtvuju za viši cilj

PREMIJERA "Srpske trilogije" u nacionalnom teatru, upriličena u petak uveče na Dan pozorišta, za Vuka Kostića imala je još dve, intimne podudarnosti - izvedena je na njegov rođendan i samo dan kasnije pošto bi njegov otac, glumac Mihajlo Pljaka Kostić, napunio osamdeset godina.....

 

- MISLIM da moj otac Pljaka živi kroz mene. Mi smo isti. Igrao je u "Kolubarskoj bici" i "Valjevskoj bolnici", pa oni koji su ga poznavali kažu da imamo istu gestikulaciju, isto kretanje. Nažalost, otišao je rano. Brinuo je o nama u vremenima oskudice, koju mi deca nismo osetili. Brige su ga i umorile.

 

1038
Kategorije: Kazalište
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.