Autor: mr.sc.Vladimir Prister
Datum objave: 25.01.2012
Share
Komentari:


World Wide Web

WWW

                        WWW – World Wide Web, ono nešto bez čega se više ne može

 

            Suvremenom čovjeku gotovo stalno zatreba poneka vrlo važna informacija, nešto važno što mu je  neophodno pri radu, kontaktima u društvu ili makar neki podatak vezan uz, primjerice, korištenje slobodnog vremena. Upravo na tom polju spas se uvijek može potražiti na nekom od preglednika na vašem osobnom računalu ili malo boljem mobitelu. No, mnogi od bezbrojnih korisnika niti ne znaju kako je sve počelo!

A sve je počelo još 1989. godine...

            Naime, u znamenitoj europskoj organizaciji za nuklearna istraživanja CERN u Ženevi, zaista se te godine rodila jedna sjajna ideja! Fizičar Tim Berners-Lee napisao je prijedlog kako bi se uz pomoć interneta i hiperteksta moglo obaviti kretanje i pretraživanje kroz dokumente tražeći određenu informaciju. Njemu se sljedeće godine pridružio kolega, sistem inženjer Robert Cailliau. Ideja je bila da se spoje internet i hipertekst sa osobnim računalima – i time omoguće CERN-ovim fizičarima i ostalim kolegama da sve informacije pohranjene u laboratoriju postanu dostupne kolegama-korisnicima. Tada su koristili  NeXT računala.

            Tim Berners-Lee slijedio je svoju ideju o boljem, lakšem i efikasnijem komuniciranju putem računala, a to ga je i dovelo do World Wide Web sustava! Tu je CERN bio i ostao prvi! Tako je ispisana prva stranica povijesti koja se zove Web. Mora se naglasiti da je prva adresa na svijetu,  prvi web site uopće,  glasila:

                      http://info.cern.ch/hypertext/WWW/TheProject.html     

Posjetitelji su mogli dobiti sve informacije o projektu WWW, hipertekstu, pojašnjenja i tehničke detalje o otvaranju osobne web stranice. Zaista zanimljivi detalji, bili su to  povijesni koraci na tom polju. A NeXT računala zasluženo nose svoju slavu: bili su mnogo ispred svog vremena. Na onom koji je koristio izumitelj Web-a Tim Berners-Lee, rukom je on sam ispisao naljepnicu-upozorenje: OVAJ KOMPJUTER JE SERVER, NE ISKLJUČIVATI!    

            U toku 1991. godine mnoge su institucije širom Europe započele s korištenjima servera, a prvi je server u SAD instaliran na SLAC – u (Stanford Linear Accelerator Center).

            Danas postoji preko 80 milijuna web adresa i mnogo više kompjutora spojenih na njih putem interneta sa stotinama milijuna korisnika. Količina korisnih informacija koje se razmjenjuju stalno raste.

            Kad se u CERN-u prije tri godine proslavljao 20. rođendan Web-a, bio je prisutan i njegov izumitelj Tim Berners-Lee koji je izjavio: «Bilo je zadovoljstvo vratiti se danas u CERN, prijeđen je dug put od 1989. ali će korijeni WWW-a uvijek biti ovdje!»

            Istom je prilikom generalni direktor CERN-a Rolf Heuer naglasio: «Kada CERN-ov znanstvenik naiđe na tehnološku prepreku na putu svojih ambicija, on ima namjeru da je riješi. Drago mi je kazati, da je inventivni duh omogućio da Tim Berners-Lee izmisli Web u CERN-u, da ga njeguje do danas».

            Ove godine WWW slavi svojih 23 godine postojanja i zaista je danas nezamislivo živjeti bez tog korisnog alata.

            CERN, europski laboratorij za fiziku čestica najveći je istraživački laboratorij na svijetu. Osnovalo ga je 1954. godine Europsko vijeće za nuklearna istraživanja (Conseil Europeean pour la Recherche Nucleaire), a nalazi se zapadno od Ženeve, na francusko-švicarskoj granici.  Zapošljava oko 2500 ljudi, a njegovim se uređajima koristi oko 800 znanstvenika iz 580 institucija. Hrvatska je uspostavila suradnju s CERN-om netom nakon što je stekla neovisnost. I danas je hrvatska znanstvena zajednica  aktivna u suradnji s CERN-om, primjerice na programima ALICE, CMS, OPERA i CAST. Glavnu ulogu tu ima institut «Ruđer Bošković» koji koordinira aktivnosti, a vrlo aktivna je grupa fizičara u Splitu.  Zagrebački Končar je od CERN-a za kvalitetno obavljen posao primio nagradu za kvalitetu -  The CMS Gold Award of the year 2006.

 

 

1029
Kategorije: Zanimljivosti
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.