Autor: admin
Datum objave: 25.06.2018
Share


'Za dom spremni je simbol pobjede'

Hrvatska dijaspora Plenkoviću udarila kontru

Hrvatska dijaspora Plenkoviću udarila kontru: 'Za dom spremni je simbol pobjede'

 Piše Damir Šarac

Podijeli na Facebook-u Podijeli na Twitter-u Pošalji na email

Esteban: Ako je riječ o pozdravu "Za dom spremni!", taj je već odavno prestao biti simbol bilo kakvog totalitarnog procesa - ako mislimo na "za dom i poglavnika spremni" - i pretvorio se u povik branitelja u Domovinskom ratu. Znači da je postao skoro simbol pobjede, a ne totalitarizma


Dragičević: Neočekivano i nakon neke vrste medijskog linča Vlada se odlučuje na totalitaran i nedemokratski način poništiti ovo imenovanje nakon što je Hasenay bio prihvaćen od Vlade i prisustvovao prvom sastanku Savjeta u Zagrebu. Ovom odlukom ne poštuje se demokratska volja Hrvata u Argentini


Zategnuti su odnosi na relaciji hrvatska dijaspora u Argentini i hrvatska Vlada u Zagrebu.


Hrvatska zajednica u Argenitini rezolutno je odbila naputak Vlade premijera Andreja Plenkovića da umjesto smijenjenoga Estebana Mirka Hasenaya, njihova predstavnika u Savjetu za Hrvate izvan Hrvatske, za kojeg je list Novosti još u travnju utvrdio da promiče ustaštvo, izaberu novog člana.


Hasenay je navodno na društvenim mrežama pored svoje fotografije s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović napisao kako "čin uspostave NDH mogu nijekati samo oni koji ni onda ni danas ne žele da Hrvatska bude ni država ni nezavisna", a nešto ranije je istaknuo da će ustaše "biti priznate kao pozitivan dio hrvatske povijesti bez obzira na sadašnji Ustav i njegove izvorišne vrijednosti".


Hasenay i Tomislav Frković, predsjednik Međudruštvenog odbora hrvatskih udruga i ustanova u Argentini (UACRA), svojevremeno su tadašnju ministricu vanjskih poslova Vesnu Pusić proglasili personom non grata među argenitinskim Hrvatima, nazivajući je predstavnicom jugoslavenskog komunizma i velikosrpske ideologije.


Hasenay, kao predstavnik udruge "Hrvatski domobran", izabran je prije nešto više od godine dana za hrvatskog predstavnika u Savjetu za Hrvate izvan Hrvatske, na toj je funkciji dočekao i predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović prilikom njezine južnoameričke turneje u ožujku ove godine, a mjesec dana kasnije na sjednici hrvatske Vlade je smijenjen i od argentinskih Hrvata je zatraženo da izaberu drugog predstavnika.


Iz Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske, zatraženo je da prilikom izbora novog predstavnika "svakako vode računa o svim aktivnostima i istupanjima predloženog člana koji nikako ne smije biti povezan s promicanjem nedemokratskih i totalitarnih režima te aktivnostima u suprotnosti s ustavnim odredbama i zakonodavnim okvirom Republike Hrvatske"', što je jasna aluzija na Hasenayeve "aktivnosti".

Kontaktirali smo Estebana Mirka Hasenaya koji poručuje kako ne promiče totalitarne ni nedemokratske ideologije niti njegove aktivnosti i izjave idu ili su ikada išle u tom pravcu.

- Ako je riječ o pozdravu "Za dom spremni!", taj je već odavno prestao biti simbol bilo kakvog totalitarnog procesa - ako mislimo na "za dom i poglavnika spremni" - i pretvorio se u povik branitelja u Domovinskom ratu. Znači da je postao skoro simbol pobjede, a ne totalitarizma. U vezi proslava 10. travnja koje se održavaju u Buenos Airesu i u drugim mjestima po svijetu, mislim da valja razdvojiti pojam proglašenja državne nezavisnosti od kasnijeg autoritarnog režima koji je u njoj vladao.

Sistem i način moga isključivanja iz Savjeta je primjer nedemokratičnosti i totalitarnog mentaliteta. Položit ću žalbe i proteste kod svih zakonodavnih tijela, ne zbog toga da mi se vrati položaj u Savjetu, nego da se ne pretvori u modus operandi eliminiranja neistomišljenika u Savjetu – navodi Hasenay.

Jure Dragičević, glavni tajnik UACRA-e, reagirajući na Vladinu odluku staje na stranu Hasenaya, ističući kako smatra "uvredljivim i neistinitim" ono što mu se predbacuje, te niječe da Esteban ima veze s veličanjem autoritarnih ili antidemokratskih aktivnosti protivnih Ustavu RH.

- Neočekivano i nakon neke vrste medijskog linča Vlada se odlučuje na totalitaran i nedemokratski način poništiti ovo imenovanje nakon što je Hasenay bio prihvaćen od Vlade i prisustvovao prvom sastanku Savjeta u Zagrebu. Ova odluka kojom se ne poštuje demokratska volja Hrvata u Argentini nanosi goleme štete odnosima domovine i dijaspore, a Upravni odbor UCRA-e odlučio je ne surađivati u izboru novog predsjednika - iznosi Dragičević.https://mojahrvatska.vecernji.hr/vijesti/oni-ce-zastupati-interese-hrvatske-zajednice-iz-argentine-1169716http://www.autograf.hr/plenkovic-izbacio-argentinskog-ustasu-mirka-hasenaya/#more-46879

134
Kategorije: Zanimljivosti
Developed by LELOO. All rights reserved.