Autor: ES
Datum objave: 19.05.2014
Share
Komentari:


ZAGREBAČKI HNK

obnova zgrade,od 1.veljače,1967. do 27.studenoga,1969.

ZAGREBAČKI HNK

Kada je 1965.godine intendantom HNK bio imenovan književnik Mirko Božić,odmah je ustrojio Upravu kuće mladim ljudima.Ravnateljem Opere je postao tada 29 godišnji Mo Nikša Bareza,ravnateljem Drame Ivica Ivanac,a Balet je odijelejn od Opere i prvom ravanteljicom je bila imenovana gospodja Sonja Kastl.

Intendant Božić je temeljito razgledao i stručnim nadzorom pregledao zgradu ,spouznavši da  je „najljepša zgrada u gradu“oronula i treba joj žurna obnova.

Počeo je raditi na tom projketu,obnove zgrade HNK,koja od 1937.nije bila renovirana,a tada,1965/1966./bila sve češće izložena nekim temeljnim manjkavostima

Mirko Božić je odlučio zgradu zatvoriti i započeti procesom najtemeljitije obnove od otvorenja,14.listopada,1895.

Posljednja predstava je izvedena 31.siječnja,1967.,Straussova opereta Šišmiš,s Nadom Ruždjak kao Adelom,osobito te večeri nadahnutim komičarom Zvonkom Strmcem….i nastao je duh osobite svečanosti

uzbudjenja s nostalgijom, pa i melankolijom,jer je tom izvedbom,te posebne večeri u HNK, zavšavalo jedno razdoblje života prve nacionalne kazališne  kuće.

Aplauz se je ,na završetku predstave, prolamao dugo i dugo,prelijevajući se s neposrednog povoda - sjane izvedbe djela na sceni,u pozdrav svima koji su se ugradili svojim snagama u ugled i značenje kuće-HNK, desetljećima.

Od 1.veljače,1967.do 27.studenoga,1969.je trajala velika obnova,dogradnja,pregradnja,podzemni tunel s vezom zgrade HNK i zgrade Kola u kojoj je sjedište  Baleta s dvoranama……

A ansambli su trebali djelovati, prilagoditi svoj repertoire uvjetima izvan matične kuće…

Operi je dodjeljena dvorana Doma vojske u Stančićevoj i tamo je Kosta Spaić režirao Puccinijeve Boeme, prilagodjavajući se ograničenim prostornim i tehničkim uvjetima pozornice. I Madame Butterfly je dobro stala na scenu Doma vojske….,pa jednočinka Plašt……

Redoviti ritam predstava je bio i na sceni karlovačkoga Zorin-doma, a Komorna pozornica, u dvorani Dramske akademije - ADU,  je bila scenom niza velikih dramskih kreacija.

Komedija Pere Budaka  Na trnu i kamenu, je bila jedna od najčešće izvodjenih predstava, uvijek pune dvorane, kao i Povratak, Harolda Pintera, s Božidarom Oreškovićem, Sašom Dabetić, Juricom Dijakovićem, Ilijom Džuvalekovskim…..

Izvedbe Okusa meda, s maestralnom Ivom Marjanović,Minjom Nikolić…bile su svečanost duha u sjanom ritmu izvedbe djela.

Televizija Zagreb je tada uvela mjesečnu emisiju Operna scena, koju je režirao gospodin Ivo Vrdoljak, izabirući popularne ulomke iz slavnih domaćih i stranih opera,  s repertoirea HNK,  a naši operni pjevači su izvodili ulomke, arije, duete, tercete…. u prigodnoj inscenaciji koju je za svaku od tih zgoda fascinirajućim izborm i brzinom ostvarivao nanadmašni gospodin Aleksandar-Šandor Augustinčić.

Gospodja Maja Bezjak je započela svoje redovite emisije baleta u tv-mediju,s izborom kraćih djela i inventivnoj koreografiji koja je, nekim kreacijama, ušla u anale hrvatskoga tv-medija.

Taj trio –Maja Bezjak, Profesori Mladen Raukar, Profesor Vlado Seljan

bio je osobita snaga TV Zagreb tih godina,1967.,'68.,'69.…'70…

Čini se da je opet zrelo vrijeme za temeljitu obnovu zgrade HNK,ponosa hrvatske nacionalne kazališne umjetnosti, pa bi bilo vrijedno da i naši europarlamentarci ishode kvalietnu prezentaciju zagrebačkoga HNK u ime potpore iz EU fondova, usmjerenih sredstava za temaljitu obnovu kuće u nailazeće dvije godine….

I struka će to potvrditi……stručnjaci svih vrsta okupljeni u eventualni Odbor za obnovu zgrade HNK Zagreb.

  

1092
Kategorije: Zanimljivosti
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.