Autor: admin
Datum objave: 30.08.2018
Share


Zajedno ZA snažniju, samouvjereniju i demokratskiju EU na dobrobit naših građana!

Predavanje u Berlinu

Predavanje u Berlinu: Zajedno ZA snažniju, samouvjereniju i demokratskiju EU na dobrobit naših građana!

http://www.hdz.hr/vijest/eu/predavanje-u-berlinu-zajedno-za-snazniju-samouvjereniju-i-demokratskiju-eu-na-dobrobit

Hrvatsko-njemačka suradnja dobit će još više na zamahu tijekom naših predsjedanja Vijećem EU 2020. godine, koja slijede jedno za drugim. Želimo dati doprinos izgradnji snažnije i demokratskije Europske unije za dobrobit i prosperitet naših građana - istaknuo je predsjednik HDZ-a i Vlade RH Andrej Plenković u predavanju na temu „Hrvatska i budućnost EU-a“ u Zakladi Konrad Adenauer (KAS/ Konrad-Adenauer-Stiftung) sestrinske nam Kršćansko-demokratske unije (CDU).

http://www.hdz.hr/vijest/eu/hrvatska-je-zadovoljna-njemackom-potporom-nasem-pristupanju-schengenu-i-eurozoni

Govor na njemačkom jeziku

U svom izlaganju, koje je na njemačkom jeziku održao u Berlinu između susreta s kancelarkom Angelom Merkel i sa saveznim ministrom gospodarstva i energetike Peterom Altmeierom u sklopu radnog posjeta Njemačkoj, naglasio je također da Njemačka u Hrvatskoj ima prijatelja i pouzdanog partnera i saveznika:

- I naša je iskrena želja da kroz političku, gospodarsku i kulturnu suradnju dodatno ojačamo naše snažne i razgranate bilateralne odnose.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/njemacka-ce-poticati-ulaganja-u-hrvatsku-kancelarka-je-dala-snaznu-podrsku-jacanju

EU mora ispuniti očekivanja građana!

U govoru je predsjednik Plenković branio temeljne vrijednosti koje nosi Europska unija i predstavio težišta Republike Hrvatske tijekom predsjedanja Europskim vijećem u prvoj polovini 2020. godine:

Europska unija mora biti u stanju ispuniti očekivanja svojih građana, na međunarodnoj sceni nastupiti samouvjerenije i pritom se uvijek držati vrijednosti na kojima je utemeljena: poštivanja ljudskih prava, slobode, demokracije, pravne države i očuvanja ljudskih prava.

Kao strateške hrvatske ciljeve u sklopu EU-a izdvojio je naš ulazak u šengenski prostor i eurozonu. Najavio je kako bi RH do kraja godine mogla ispuniti kriterije za Schengen te da očekuje da politička odluka na razini EU-a bude donesena do početka predsjedanja Hrvatske Vijećem EU-a.

Zaustaviti demagoge!

Osvrnuo se i na izbore za Europski parlament sljedeće godine i upozorio na porast popularnosti populističkih stranaka diljem Starog kontinenta:

- Naša je zadaća zaustaviti taj negativni trend i spriječiti da znatnije utječe na sljedeće europske izbore.

Plenković je najavio i neke od prioriteta predsjedanja Hrvatske Europskim vijećem, među kojima je izdvojio gospodarski rast, borbu protiv nezaposlenosti, regionalni razvoj, sigurnost i proširenje EU-a.


Gostovanje predsjednika Plenkovića u Dnevniku HTV-a (28. 8. 2018.)

https://www.youtube.com/watch?v=0zFMxB5Br7o

1109
Kategorije: Društvo
Developed by LELOO. All rights reserved.