Autor: dr.sc.Ana Ištaković
Datum objave: 23.05.2012
Share
Komentari:


Zaljevska kohabitacija

Pješčanim mostom

Pješćanim mostom do zaljevske kohabitacije

U sjeni traženja izlaska iz gospodarske krize EU i predsjedničke smjene u Elizejskoj palači bliskoistočna zona ključa na svim frontama. Sukob u Siriji postaje zapetljaniji i neizvjesniji,  palestinsko-izraelske trzavice sve su aktivnije i redovito zauzimaju udarne termine i naslove po medijima i internetskim portalima. Kaos u Jemenu doseže vrhunac koji zabrinjava mnoge, pa se čak ne isključuje i potreba za zapadnom intervencijom.Oglasio se i Libanon, libanonska tišina predugo je trajala, na sjeveru zemlje u blizini sirijske granice sve je glasnije zveckanje oružja.

Iza kulisa svih tih događanja i nagađanja oko budućeg scenarija na Bliskom istoku, arapska, petrodolarska šestorka: Bahrein, Kuvajt, Qatar, Oman, UAE i Saudijska Arabija odlučila je učvrstiti svoje veze kako bi se bolje organizirala pred različitim opasnostima koje joj dolazi sa svih strana susjedstva.I tako se stvorila zajednička inicijativa da bi bilo dobro pokrenuti neki vid integracije koje je ionako svjetski trend.Zato ideja o zaljevskoj Uniji koja treba poticati jačanje političke i vojne unije zaljevske šestorke kao protutežu jačanja Irana nije novost. Naime, još 1970. godine Iran je namjeravao prisvojiti Bahrein, ali i druge zemlje Perzijskog zaljeva kao svoje povijesne dijelove. Obrisi nove Unije upravo su reakcija na neposredno iransko susjedstvo koje zaljevsku šestorku može ugroziti i nedaj bože ponoviti svoje povijesne apetite. Osim toga, plimni valovi iz šiitske blizine Irana sve češće uznemiruju zaljevske obale i zato je potrebno stvoriti čvršće, političko-vojne lukobrane protiv tih zapljuskivanja. Neizvjestan scenarij iz Jemena traži od Zaljeva neprestanu budnost, i na kraju zaljevska šestorka konačno mora pronaći modele zaštite od opasnosti koja dolazi s arapaske strane u vidu konstantnih nemira i revolucija.

Plan o stvaranju saudijsko-bahreinske unije podigla je na noge cijelu regiju. Možda bi to sve prošlo bez velikog publiciteta da nije bilo poznatih događanja koja su se upravo dogodila u Bahreinu. Bahrein je oduvijek privlačio moju pozornost i oduševljenje.Već samo njegovo ime u sebi ima nešto posebno, što zapravo nikada nisam uspjela odgonetnuti. Kada riječ Bahrein prevodimo sa arapskog jezika tada znači, zemlja dva mora, okružena slanim jezerima. Bahrein je mali emirat u arapsko-perzijskom zaljevu okružen sa 33 otočića i povezan nasutim pješćanim mostom kralja Fahda u dužini od 28. kilometara prema velikom susjedu, Saudijskoj Arabiji. Kao i za ostale zaljevske zemlje za Bahrein gotovo da nitko nije niti znao dok otkriće nafte 1932. godine nije potaknulo nekoliko modernizacijskih valova. Nedugo nakon toga, učvršćuju se kontakti s Britanijom kao prethodnica otvaranja vojnih baza. I kako ništa u životu nije slučajno, 1971. godine Bahrein je postao nezavisni emirat, baš u vrijeme kada se u Libanonu počela zaoštravati skoro dva desetljeća duga, ratna agonija. Zahuktala libanonska kriza pogodovala je da vodeći financijski centar na Bliskom istoku preuzme Bahrein i tako Bejrut ostavi u financijskom zaleđu.

Nekoliko je razloga zašto Bahrein treba respektirati kao zaljevskog dragulja i govoriti o njemu u superlativu. Naime, Bahrein je najotvorenija privreda cijele bliskoistočne regije, a kako su primjetili naftno dno brzo su se okrenuli uslužnom i financijskom sektoru. Islam je službena religija kraljevine prožeta vjerskom tolerancijom i ublažavanjem tradicionalnih tabua. Ako se arapski svijet često proziva zbog nepismenosti i zaostalosti, upravo je Bahrein primjer zemlje u kojoj se izdaje najviše knjiga u cjelokupnom arapskom svijetu. U okruženju orijentalne egzotike smjestila se i američka baza gdje je svoje stalno utočište pronašla njihova 5. flota. Prije nešto više od godinu dana nad zemlju dva mora nadvili su se oblaci sumnje, pa je zato prirodno zapitati se koji to problemi tište ovu malu zemlju koja je tek 2002. godine proglašena kraljevinom.

Arapsko proljeće otvorilo je političke felere vladajuće elite u arapskim zemljama. Sve to podsjeća na dobru, dirigiranu akciju u kojoj su scenariji bili unaprijed napisani i po tom se obrascu trebalo ponašati.Pobune stanovništva širom arapskog svijeta ohrabrile su dio stanovništva Bahreina da na Bisernom trgu u Manami zatraži političke promjene. Zapravo, pro-reformske pristaše oporbenog bloka Al-Vefaka, zatražile su od sunitske kraljevske dinastije, Al-Khalifa uspostavu ustavne monarhije i mogućnost biranja premijera od strane naroda. Biserni trg je postavio pitanje odlaska premijera, šeika Halife bin Salmana al-Halife koji vlada Bahreinom od odlaska britanske vlasti 1971.godine. Svakako treba naglasiti da je Bahrein jedina monarhija u arapskom svijetu sa šiitskom većinom koja se osjeća zapostavljenom u odnosu na manjinsko sunitsko stanovništvo.

Što je to što se krije pod kišabranom arapskog proljeća i razlikuje u Bahreinu od prosvjeda u drugim arapskim zemljama? Intervencija Saudijske Arabije oko smirivanja prosvjednika u Bahreinu i izostanak reakcije na taj događaj sa pravom je bez teksta ostavila cijeli svijet i nametnula nekoliko pitanja. Pa zar je moguće da netko vojno intervenira u kući 5. američke flote i potom prođe bez sankcija? Ne samo da nije bilo sankcija, nego je stvorena atmosfera šutnje za koju se znaju odgovori i zato su pitanja bila suvišna. Aktualno okupljanje zaljevske šestorke i pokretanje procesa stvaranja Unije nametnulo je opet nekoliko pitanja. Da li je ovo uvertira ili test zaljevskog Vijeća kako bi demonstrirali svoje jedinstvo? Opet u cijelu priču uvlači se Iran kao provokator regije, ali  ni Iran se ne može neprestano optuživati. Iran je u ovoj situaciji čak i dobar izgovor jer nova zaljevska unija između Saudijske Arabije i Bahreina je put k stvaranju nove zajedničke obrane. Ako dođe do stvaranja bahreinsko-saudijske unije tada većinsko šiitsko stanovništvo Bahreina postaje manjina, ali pod kontrolom Rijada. To je novo zapetljavanje odnosa i snaga kao i upozorenje svim instruktorima prosvjeda arapskog proljeća da se ipak ne ide predaleko. Zaljevska šestorka posjeduje veliku političko-gospodarsku snagu, u  njihovom je vlasništvu polovina rezervi svjetskog crnog zlata te itekako mogu biti uteg i promijeniti odnose na međunarodnoj pozornici, samo ako to žele.

976
Kategorije: Fenomeni
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.