Autor: admin
Datum objave: 02.07.2014
Share
Komentari:


Zastupnik Andrej Plenković sudjelovao je na 21. međunarodnoj konferenciji u Opatiji

Društvo i tehnologija – Dr Juraj Plenković, 28.-30.lipnja,2014.

21. konferencija »Društvo i tehnologija« u Opatiji

http://www.andrejplenkovic.com/article.php?id=581&naslov=21-konferencija-drustvo-i-tehnologija-u-opatiji

Zastupnik Andrej Plenković sudjelovao je na 21. međunarodnoj konferenciji »Društvo i tehnologija – Dr Juraj Plenković“,  koja se tradicionalno održava krajem lipnja u Opatiji

Na poziv organizatora Prof. dr. Vlade Galičića, Prof. dr. Ludvika Toplaka i Prof. dr. Marija Plenkovića, te Hrvatskog komunikološkog društva, zastupnik Plenković govorio je o prioritetima Europske pučke stranke na području istraživanja i razvoja, obrazovanja, inovacija i novih tehnologija kao važnih poluga za rast i razvoj te stvaranje radnih mjesta u Europskoj uniji.

Pojasnio je ključne aspekte višegodišnjeg financijskog okvira koji se odnose na provedbu Strategije - Europa 2020. i ostvarivanje sedam ključnih prioriteta. Govorio je o ulaganju u istraživanje i razvoj u Hrvatskoj, te o potrebi da se poduzmu dodatni napori kako bi se ostvarili zacrtani ciljevi od 3% BDP-a. Na konferenciji je bilo preko 150 sudionika, a na otvaranju su govorili zamjenik župana Primorsko-goranske županije Petar Mamula i Vidoje Vujić, predsjednik Gospodarske komore Primorsko-goranske županije.

Međunarodna konferencija o Hrvatskoj i Europskoj uniji

http://www.andrejplenkovic.com/article.php?id=580&naslov=medunarodna-konferencija-o-hrvatskoj-i-europskoj-uniji

Zastupnik Plenković sudjelovao je na međunarodnoj konferenciji »Hrvatska u EU godinu poslije – Mir i socijalna pravda u Europi stoljeće poslije« koju je organizirala Hrvatska Paneuropska unija

Na poziv predsjednika Hrvatske Paneuropske unije Pave Barišića zastupnik Plenković sudjelovao je na konferenciji organiziranoj povodom godine dana članstva Hrvatske u EU zajedno s voditeljem službe za Srednju, Istočnu i Južnu Europu pri MVEP-u Antunom Buklijašem, predsjednicom Odbora Europskoga parlamenta za kulturu i naobrazbu Doris Pack, kolegama zastupnicima Davorom Stierom i Toninom Piculom, predsjednikom Međunarodne PEU Alainom Terrenoirom, pročelnikom Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Ivicom Lovrićem, predsjednikom Zaklade Otto von Habsburg Gerhardom Dresslerom, ravnateljem Zaklade Konrad Adenauer Michaelom A.Langeom, moderatorom Nadbiskupskog duhovnog stola Nedjeljkom Pintarićem te brojnim drugima.

U svom izlaganju Plenković je istaknuo da je Hrvatska Paneuropska unija dala veliki doprinos pristupanju Hrvatske EU. Stoga će kao član Predsjedništva HPEU-a i europski zastupnik nastaviti podupirati daljnje aktivnosti te organizacije na europskoj i nacionalnoj razini.

Podsjetio je da je 2014.godina važna za EU zbog obilježavanja 100 godina od početka 1. svjetskog rata, 75 godina od početka  2. svjetskog rata, 25 godina od pada Berlinskog zida, 10 godina od velikog proširenja EU te godina dana od pristupanja Hrvatske EU. Dodao je da će prva godina članstva Hrvatske ostati zabilježena po nesnalaženju Vlade u tri bitna pitanja (lex Perković, slaba apsorpcija EU fondova, Procedura prekomjernog deficita).

Govoreći o rezultatima europskih izbora, Plenković je izrazio zadovoljstvo zbog uvjerljive pobjede koalicijske liste HDZ-a i partnera, koja je osvojila najviše glasova i mandata – 6 , dok je HDZ stranka s najvećim brojem pojedinačnih mandata – 4. Ta pobjeda znatno je pridonijela i relativnoj većini mandata Europske pučke stranke u Europskom parlamentu. Smatra da je odluka Europskog vijeća o izboru Jean-Claudea Junckera za predsjednika Europske komisije važna zbog kredibiliteta europskog izbornog procesa koji se na ovim europskim izborima vodio u sustavu isticanja glavnog kandidata.

Dodao je da svi izabrani hrvatski zastupnici podržavaju europski projekt, što pokazuje da su antisistemske stranke ostale bez mandata u Hrvatskoj, suprotno od trendova u nizu drugih država članica.

Na kraju je poručio da će prioriteti rada Europskog parlamenta i Europske komisije u nadolazećem petogodišnjem razdoblju biti pokretanje gospodarskog rasta i zapošljavanja.

794
Kategorije: Društvo
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.