Autor: admin
Datum objave: 12.01.2014
Share
Komentari:


Zastupnik Andrej Plenković

gostovao je u emisiji Poligraf

Zagreb,  3.1. 2014.

Gostovanje u emisiji Poligraf

http://www.andrejplenkovic.com/index.php?option=com_content&view=article&id=317:gostovanje-u-emisiji-poligraf&catid=14:video&Itemid=113

Zastupnik Andrej Plenković gostovao je u emisiji Poligraf HR1 i HRT4 koju je vodila urednica Milena Jukić-Ugrin

Glavne teme bile su: predstojeći izbori za Europski parlament, pripreme za predsjedničke izbore, ustavne promjene i ukupna politička situacija u Hrvatskoj. U emisiji su sudjelovali i Biljana Borzan, zastupnica SDP-a u Europskom parlamentu, Mirela Holy, predsjednica stranke ORAH, Milan Kujundžić, predsjednik Hrvatske zore, te Žarko Puhovski, politički analitičar.

 

 

 

Bruxelles,  9. 1. 2014.

Koliko hrvatskih državljana radi u Europskoj komisiji

http://www.andrejplenkovic.com/index.php?option=com_content&view=article&id=319:koliko-hrvatskih-drzavljana-radi-u-europskoj-komisiji&catid=21:zastupnicka-pitanja&Itemid=129

Europska komisija zaposlila je u 2013. godini 57 hrvatskih državljana na mjestima dužnosnika

Imajući u vidu da je tijekom proteklih mjeseci raspisano nekoliko natječaja za prijam hrvatskih državljana u službe Europske komisije i da je dinamika zapošljavanja hrvatskih državljana važna za zainteresirane građane Republike Hrvatske budući ima refleksije na ukupnu sliku i percepciju o Europskoj uniji u hrvatskoj javnosti, zastupnik Andrej Plenković uputio je Europskoj komisiji pitanje. Plenković je upitao Komisiju koliko je do sada ukupno primljeno hrvatskih državljana u službe Komisije u različitim kategorijama natječaja, koliki se broj hrvatskih državljana Komisija planira zaposliti tijekom 2014. godine te kakva je dinamika zapošljavanja hrvatskih državljana na upravljačkim razinama u Komisiji.

U odgovoru potpredsjednika Maroša Šefčoviča, povjerenika nadležnog za međuinstitucijske odnose i administraciju stoji: "Informacije povezane s planom zapošljavanja za Hrvatsku iscrpno su opisane u komunikacijama potpredsjednika Šefčoviča Komisiji od 12.7.2012. [SEC (2012) 436] i od 27.3.2013. [SEC (2013)190].

 

Ne postoji određeni plan zapošljavanja hrvatskih državljana na godišnjoj razini već za cijelo prijelazno razdoblje. Broj novozaposlenih u 2014. (dužnosnici, privremeno i ugovorno osoblje) ovisit će o potrebama službi Komisije. Počelo je zapošljavanje srednjeg rukovodećeg osoblja. Odgovarajuće funkcije visokog rukovodećeg osoblja na kojima bi se mogli zaposliti hrvatski državljani bit će utvrđene s obzirom na prvu objavu / prve objave u 2014. (sve do 30.6.2018.)".

Iz odgovora proizlazi da je Europska komisija uposlila tek nešto više od jedne petine hrvatskih državljana od planiranih i obećanih 249 do 2018. godine. Također Komisija za sada nije zaposlila niti jednog Hrvata na visokim pozicijama, osim u kabinetu hrvatskog povjerenika Nevena Mimice. U ostalim institucijama Europske unije planirano je zapošljavanje oko dodatnih 200 građana  Hrvatske.

 

756
Kategorije: Društvo
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.