Autor: admin
Datum objave: 10.07.2015
Share
Komentari:


Zavijorio barjak Libertas

Otvorene 66. Dubrovačke ljetne igre

Zavijorio barjak Libertas, Otvorene 66. Dubrovačke ljetne igre

http://dubrovacki.hr/clanak/76313/otvorenje-2

Uz podizanje barjaka Libertas i izvedbu Gundulićeve Himne slobode, svečano su večeras otvorene 66. Dubrovačke ljetne igre.

Ceremonijal je započeo najpoznatijom arijom na svijetu 'Nessun dorma' koju je izveo mladi tenor Domagoj Dorotić. Potom su uslijedili stihovi najpoznatijeg monologa Shakespeareova Hamleta "Biti ili ne biti".

Sve to je bilo popraćeno glazbenom pratnjom  Slovenske filharmonije kojom je ravnao intendant Igara Mladen Tarbuk.  Dodatnu glazbenu pozadinu priredili su članovi zbora "Libertas", Dubrovačkog komornog zbora , te akademskog pjevačkog zbora Pro musica iz Mostar. Također, nastupili su i članovi Festivalskog dramskog ansambla praćeni dubrovačkom dječicom.

Posebnost ovogodišnjeg otvaranja bile su živopisne projekcije na pročelju Crkve svetog Vlaha, palače Sponza te zvonika. Redatelj otvaranja Igara bio je Ivan Miladinov, a samu ceremoniju kreirala je voditeljica dramskog programa Igara Mani Gotovac.

Svakako najemotivniji trenutak bilo je podizanje zastave Libertas, te arija Domagoja Dorotića.

Gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić u svom je pozdravnom govoru naročito istaknuo slobodu:

- Umjetnost je najljepši prostor za slobodu, umjetnici tu slobodu koriste riječima, glazbom i glumom. Dubrovnik je grad koji 15 stoljeća živi slobodu, on je grad sklada i talenta. On je naša kamena škatula za sne. Toliko puta smo morali braniti tu slobodu, pa evo i sada smo opet našli pred istim izazovom. Marin Držić nije bio doborodošao u Dubrovačkoj Republici, ali je tadašnja vlast poštovala njegova djela. Sloboda se ne da ograničiti ni rešetkama, ni granicama, ni zabranama - zaključio je dubrovački gradonačelnik, te svečano otvorio 66. Dubrovačke ljetne igre.

Uz gradonačelnika Vlahušića, otvaranju je prisustvovala predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović koju je na svoje mjesto u gledalištu doveo "knez" Dubrovačke Republike. Bio je to glumac Maro Martinović koji je svojom personifikacijom kneza oživio dašak slavne Republike.

Uz predsjednicu, otvorenju 66. festivalske sezone prisustvovala je i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić, saborski zastupnik Nenad Stazić, te ministri, drugi saborski zastupnici i diplomatski zbor koji je sudjelovao na dubrovačkom Croatia Forumu. Župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić i predsjednik Gradskog vijeća Mato Franković također su bili među uzvanicima. Zanimljivo je da ni ove, kao ni prošle godine, nije došao premijer Zoran Milanović.

Otvorenjem Igara, sljedećih 47 dana Duborvnik je prepušten domaćim i inozemnim glazbenim i scenskim, te likovnim umjetnicima koji će kroz sedamdesetak programa predstaviti ono najbolje.

Bruno Lucić


Tko je sve bio na taraci Umjetničke galerije

http://dubrovacki.hr/clanak/76314/galerija  



715
Kategorije: Fenomeni
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.