Autor: admin
Datum objave: 12.10.2017
Share


Zbirka Richter, Vrhovec 38, Zagreb, petak, 13. 10. 2017. u 19 sati

Iz arhiva arhitekta: Novi pogledi, urbanizam i programiranje

MSU

http://www.msu.hr

Iz arhiva arhitekta: Novi pogledi, urbanizam i programiranje

http://www.msu.hr/#/hr/21421/

Zbirka Richter, Vrhovec 38, Zagreb, petak, 13. 10. 2017. u 19 sati

Uz veliku retrospektivnu izložbu Vjenceslav Richtera „Buntovnik s vizijom“ u Zbirci Richter otvara se izložba iz ciklusa Iz arhiva arhitekta: Novi pogledi, urbanizam i programiranje.

Izložba otvara dvije teme, kojima se Richter bavio u svojim urbanističkim projektima. Jedna je posvećena oblikovanju urbanih područja, što je Matko Meštrović definirao pojmom“urbanizam ostvarljivog“ dok druga nadilazi granice urbanizma i prikazuje Richterov eksperiment i istraživački proces koji je vodio iz urbanizma prema arhitekturi i skulpturi. Poput istraživanja u drugim srodnim područjima, i tu je u središtu autorova interesa sinteza i sistemski pristup u kojima prepoznajemo elemente kompjutorskog oblikovanja i programiranja. Skice, crteži i fotografije nekih od najvažnijih projekata čuvaju se u Arhivu Vjenceslava Richtera. Od prvog urbanističkog projekta za Sopot iz 1964, preko urbanističkog natječaja za uređenje centra Zagreba iz 1969-70, koji radi s Hildegard Auf-Franić i Marijanom Uzelcem, do Projekta Savlje kojeg započinje 1987, Richter će otvoriti mnoga pitanja i dati prijedloge za urbanistički razvoj grada Zagreba. Mnoga od pitanja i danas su otvorena i aktualna, stoga ova studijska izložba predstavlja podlogu za nova istraživanja i diskusije u svrhu stvaranja kvalitetnijeg života.

Autor izložbe: prof. dr. Ivan Rupnik



Buntovnik s vizijom – retrospektivna izložba Vjenceslava Richtera

10/10/2017 – 10/12/2017

http://www.msu.hr/#/hr/21297/

Vjenceslav Richter (Omilje, 1917. – Zagreb, 2002.) jedna je od ključnih ličnosti hrvatske umjetničke scene druge polovice 20. stoljeća, čije arhitektonsko i umjetničko stvaralaštvo zauzima i važno mjesto u europskoj povijesti umjetnosti. Jedan je od osnivača grupe EXAT 51, aktivan sudionik međunarodnog pokreta Novih tendencija, autor brojnih arhitektonskih projekata javne i stambene namjene i idejnih rješenja u području urbanizma. Nadalje, autor je brojnih teorijskih tekstova o sinteznim pristupima u arhitekturi, urbanizmu i likovnosti kojima je postavio teorijsku i znanstvenu podlogu svojim projektima utemeljenima na interdisciplinarnom pristupu.

Polazna su točka izložbe sinteza i sintezni pristup, koji su utkani u svaki segment Richterova stvaralaštva, kako umjetničkog tako i onog u području teorijskog promišljanja i eksperimentalno-istraživačkog djelovanja. Na izložbi će biti istaknuti neki od ključnih projekata koji su nastajali u drugoj polovici 20. stoljeća i kojima je Richter ostvario međunarodnu karijeru – jugoslavenski paviljoni u Bruxellesu, Torinu i Milanu, potom projekti muzejskih zgrada kao što je Muzej za prostorne eksponate, Muzej evolucije u Krapini, Muzej revolucije u Beogradu i Arheološki muzeju u Aleppu. Richter je, između ostalog, autor projekata Vile Zagorje i tvornice Saponija u Osijeku, a jedno od ključnih ostvarenja sredinom šezdesetih bio je vizionarski arhitektonsko-urbanistički projekt Sinturbanizam u kojem je ostvaren dijalog arhitekture i likovnosti.

Čvrsta povezanost arhitekture i likovnosti bit će prikazana kroz cikluse radova sistemske skulpture, slikarstva i grafike u kojima je Richter istraživao mogućnosti sinteze eksperimentirajući u različitim umjetničkim medijima te daljnji razvoj te ideje u ciklusima spontanog, semi-spontanog, slobodnog i gravitacijskog crteža te grafika. Izdvojeni segment izložbe bit će posvećen njegovoj ulozi u području primijenjenih umjetnosti, dizajna i kazališne scenografije kroz pregled najvažnijih ostvarenja.

Richter jedan je od autora Manifesta grupe EXAT 51, veliki kritičar i istraživač, uvijek aktivan sudionik u kulturnom i znanstvenom životu čija su istraživanja bila usmjerena prema stvaranju jednog humanijeg svijeta.

Na izložbi će biti prikazani upravo ti procesi istraživanja mogućnosti sinteze u području likovnosti u kojem su nastajali visokoestetizirani arhitektonski projekti i umjetnički radovi. Richter kao vrstan autor i istraživač novih područja, teoretičar i kritičar, projektima je pristupao cjelovito, često projektirajući i namještaj, stoga će biti prikazani neki od najranijih primjera, poput stolice za Dom HDLU-a, namještaja za milanski trijenale 1959. i namještaja koji je oblikovan za jugoslavenski paviljon u Torinu.

Na izložbi će biti prikazano više od 200 radova, maketa i nacrta najvažnijih arhitektonskih projekata, skulptura, crteža, grafika i slika koji su posuđeni iz dvadesetak institucija, muzeja, arhiva i privatnih kolekcija.

Posuđivači:

Fondation CIVA Stichting, Bruxelles; Galerija suvremene umjetnosti, Varaždin; HAZU, Odsjek za povijest hrvatskog kazališta; Hrvatski državni arhiv, Zagreb; Hrvatski muzej arhitekture, Zagreb; Hrvatski povijesni muzej, Zagreb; Moderna galerija, Zagreb; Muzej za umjetnost i obrt, Zagreb; Savremena galerija, Subotica; Tehnički muzej, Zagreb; Universalmuseum Joanneum, Neue Galerie, Graz; Ured Predsjednice, Zagreb; Hüttenwerke Krupp Mannesmann GmbH, Duisburg; privatni kolekcionari, kolekcija Anišić, kolekcija Vugrinec, Varaždin, obitelj Richter, Živa i Lazo Vujić, Visconti fine Art, Ljubljana.

Umjetničko stvaralaštvo Vjenceslava Richtera istraživano je i prezentirano samo parcijalno, uglavnom kao dio izložbenih projekata Muzeja suvremene umjetnosti u čijem su fokusu bili umjetnički pokreti pedesetih i šezdesetih godina 20. stoljeća. Posebno treba istaknuti velike problemske izložbe Konstruktivizam i kinetička umjetnost (Zagreb, 1995.), EXAT 51 i Nove tendencije (Cascais, 2001., Sienna, 2003.), Nove tendencije (Düren/Ingolstadt, 2007.) i Bit International. [Nove] Tendencije – kompjutorska i vizualna istraživanja Zagreb 1961-1973 (Graz, 2007., Karlsruhe, 2008./2009.) na kojima je predstavljen Richterov likovni opus i analizirana njegova pozicija u kontekstu tih umjetničkih strujanja. Pojedini likovni ciklusi Vjenceslava Richtera predstavljani su kontinuirano manjim tematskim izložbama u organizaciji muzeja u zemlji i svijetu od sredine 1960-ih godina do danas.

Vrijedan su doprinos stručnoj obradi pojedinih segmenata Richterova arhitektonskog i umjetničkog stvaralaštva dvije recentne izložbe održane u MSU-u, Arhitektura za humaniji svijet − Jugoslavenski paviljon Vjenceslava Richtera za Expo 58 (Zagreb, 2011.) i Socijalizam i modernost; umjetnost, kultura, politika 1950.-1974. (Zagreb, 2012.), u kojima su obrađeni i prikazani samo neki od najistaknutijih Richterovih arhitektonskih projekata. Osim tih izložbenih projekata u organizaciji MSU-a, njegovi umjetnički radovi u posljednje vrijeme često su izlagani na problemskim izložbama, a cjelokupno stvaralaštvo unazad nekoliko godina postalo je predmet interesa stručnih i znanstvenih istraživanja. Nezaobilazno je mjesto istraživanja umjetničkog i arhitektonskog rada V. Richtera umjetnička donacija gradu Zagrebu, Zbirka Vjenceslava Richtera i Nade Kareš Richter, koja se nalazi na zagrebačkom Vrhovcu i kojom upravlja MSU. U Zbirci se danas čuva dvjestotinjak umjetničkih radova i vrijedna arhivska građa koju je supruga umjetnika poklonila Muzeju suvremene umjetnosti 2007. godine.

U Zbirci Richter održat će se izložba u ciklusu "Iz arhiva arhitekta: Urbanizam ostvarljivog?", koja će prikazati projekte iz područja urbanizma, od urbanističkog projekta zagrebačkog naselja Sopot iz 1964. do projekta urbanističkoga rješenja obale Save – Savlje projekta Savlje, i danas vrlo aktualne teme. Autor izložbe je Ivan Rupnik. Izložba će biti otvorena od 13. listopada do 3. prosinca 2017.

Uz izložbu bit će objavljena publikacija s prilozima teoretičara arhitekture, povjesničara umjetnosti i konzervatora-restauratora: Zvonko Maković, Vesna Meštrić, Maroje Mrduljaš, Vladimir Kulić, Karin Šerman, Igor Ekštajn, Rika Devos, Mil de Koning, Ivo Čović, Lovorka Magaš Bilandžić, Vanja Brdar Mustapić, Snježana Pintarić, Ivan Rupnik, Günther Holler-Schuster, Leila Topić, Mirta Pavić, Šime Perović, Zrinka Ivković.

Urednice su kataloga Vesna Meštrić i Martina Munivrana, a grafičko oblikovanje potpisuje Aleksandra Mudrovčić.

Autorica izložbe: Vesna Meštrić


Likovni postav izložbe: Vladimir Končar (Studio Revolucija), Vedran Kasap i Ozana Ursić (Clinica Studio)


Izložba se održava pod visokim pokroviteljstvom Kolinde Grabar Kitarović, predsjednice Republike Hrvatske.


U godini obilježavanja 100. godišnjice rođenja V. Richtera u okviru projekata Runaway Art i Richter 100 u zagrebačkim školama i na fakultetima kroz nastavu učenici i studenti upoznavali su stvaralaštvo Vjenceslava Richtera. Radovi učenika Škole primijenjene umjetnosti i dizajna te studenata Tekstilno-tehnološkog fakulteta bit će prikazani na dvije manje izložbe u prostorima MSU-a.


Posebno ističemo suradnju između MSU-a, TTF-a i tvornice Čateks u kojoj je realiziran prvonagrađeni dizajn tkanine studentice Ane Raguž koja će se prodavati u muzejskom dućanu.

920
Kategorije: Vizualne umjetnosti
Developed by LELOO. All rights reserved.