Autor: admin
Datum objave: 26.04.2013
Share
Komentari:


Zbirke

Karađorđevići i Obrenovići u zbirkama

Karađorđevići i Obrenovići u zbirkama

http://www.kudazavikend.com/70-Na%20izložbi/15367-Karađorđevići%20i%20Obrenovići%20u%20zbirkama/  

 

U Istorijskom muzeju Srbije na Trgu Nikole Pašića br. 11 u petak 12. aprila 2013. u 16 i 30 časova nakon uvodne reči ministra kulture i informisanja gospodina Bratislava Petkovića predsednik Republike gospodin Tomislav Nikolić svečano otvora izložbu

 

KARAĐORĐEVIĆI I OBRENOVIĆI U ZBIRKAMA ISTORIJSKOG MUZEJA SRBIJE

 

U godini u kojoj proslavlja značajan jubilej – 50 godina postojanja, Istorijski muzej Srbije svoj renovirani prostor na Trgu Nikole Pašića otvara za javnost reprezentativnom izložbom pod nazivom „Karađorđevići i Obrenovići u zbirkama Istorijskog muzeja Srbije“ posvećenoj dvema dinastijama koje su zaslužne za oslobađanje srpskog naroda od viševekovne osmanske vlasti i stvaranje moderne srpske države.

 

Autor koncepcije izložbe je muzejski savetnik Andrej Vujnović, dok je dizajn postavke osmislila kustoskinja Izabela Martinov Tomović.

 

Posetioci će imati priliku da vide preko 400 originalnih predmeta koji su pripadali rodonačelnicima novovekovnih srpskih dinastija - Karađorđu i Milošu i njihovim naslednicima: od oružja korišćenog u Prvom srpskom ustanku, preko kraljevskih insignija Petra I Karađorđevića, do onih kojima su se pripadnici vladarskih porodica služili u privatnom životu.

 

Među ovim materijalnim svedočanstvima prošlosti od neprocenjive važnosti, koja će javnosti približiti i ilustrovati istoriju srpskog naroda u 19. i prvoj polovini 20. veka, nalaze se najvredniji primerci iz fonda Istorijskog muzeja Srbije.

 

Njihova izuzetna važnost se ogleda ne samo u tome što pružaju dragocene podatke o njihovim vlasnicima, predstavljajući tako neprocenjiv izvor za istraživače mnogih naučnih disciplina, već i zbog činjenice da je sačuvan samo mali deo zaostavštine obe porodice. Razlog za to su pre svega istorijska zbivanja, koja su obeležila trajanje ove dve dinastije - dinastičke smene i promene, ratovi, pljačke i razaranja, izgon, nebriga...

 

Tragičnu sudbinu bilo porodice ili nekog njenog člana pratila je i tragična sudbina njene zaostavštine. Tako je veliki deo nestao sa njihovim silaskom sa istorijske scene: Obrenovića 1903. godine posle Majskog prevrata, odnosno Karađorđevića 1941. godine kada su napustili zemlju.

 

Među eksponatima na postavci se svojim umetničkim kvalitetima i istorijskim značajem pre svih izdvajaju kraljevske insignije: šar, žezlo, kopča za plašt, krunidbeni plašt od venecijanskog pliša i svile opasan hermelinom prvi put izložen nakon restauracije i jedina sačuvana srpska kruna - kruna kralja Petra I Karađorđevića, izlivena po nacrtu Mihaila Valtrovića od gvozdene ručke topa vožda Karađorđa u čuvenoj radionici braće Faliz u Parizu, koju je kralj Petar I nosio samo jednom - na svom krunisanju 1904. godine na stogodišnjicu Prvog srpskog ustanka; zatim voždov jatagan belosapac sa raskošnim ornamentima, sablja Aleksandra Obrenovića sa devizom dinastije Obrenović „Tempus et meum ius“ („Vreme i moje pravo“); nakit prvenstveno porodice Obrenović poručen za vreme prve vladavine kneza Miloša urađen između ostalog i u poznatoj bečkoj juvelirnici „Svoboda“; originalna platna poznatih slikara Uroša Kneževića, Jozefa Grandauera Paje Jovanovića i Uroša Predića; nameštaj koji je nekada krasio enterijere srpskih dvorova i mnogi drugi predmeti.

 

Iako gotovi svi izloženi eksponati predstavljaju luksuzne predmete, čiji su izgled, poreklo i materijal bili u funkciji potvrde statusa, bogatstva i moći njihovih vlasnika, na izložbi su se našli i oni koji su autentično svedočanstvo o određenim događajima: marama vožda Karađorđa sa karakterističnim čvorom - znakom njegovog tajnog povratka u Srbiju 1817. godine, ključ od prostorije u kojoj su se krili kralj Aleksandar i Draga Obrenović neposredno pre ubistva u Majskom prevratu 1903. godine, drama „Slivnica“, napisana na nemačkom jeziku, koju je kralj Milan Obrenović objavio u Hamburgu pod pseudonimo Harun-al-raššid, kao i odeća kneza Mihaila Obrenovića u kojoj je ubijen u Topčideru 1868. godine.

 

Izložbu prati istoimeni katalog, koji obuhvata samo predmete za koje se sasvim pouzdano zna da su pripadali članovima ove dve dinastije, dok su se na samoj izložbi našle i fotografije, litografije, razglednice i razni memorijalni predmeti masovno umnožavani u cilju dinastičke, državne i nacionalne propagande.

Tekst kataloga, koji na preko 200 strana detaljno opisuje više od 300 predmeta, priredila je muzejska savetnica Slađana Bojković, dok je dizajn osmislila kustoskinja Izabela Martinov Tomović.

 

Izložba je otvorena do septembra 2013. godine, a tokom njenog trajanja svakog dana biće organizovana stručna vođenja kroz postavku za zainteresovane posetioce.

Izložba je otvorena svaki dan, osim ponedeljka, u periodu između 12 i 19 časova


Natalija Obrenović

http://sh.wikipedia.org/wiki/Natalija_Obrenović

........Uglavnom je živela u Bijaricu u Francuskoj, u vili zvanoj Sašino. U Beograd je došla na duže 1895, pa 1897. godine, kada se opet sukobila sa kraljem Milanom. U njenom društvu se kao dvorska dama nalazila Draga Mašin, u koju se Aleksandar definitivno zaljubio.

Teško razočarenje Nataliji je donelo venčanje sina Aleksandra sa Dragom Mašin 1900. godine. Najveći udarac doživela je 29. maja 1903, kada je grupa oficira ubila Aleksandra. Posle 1903. izvesnu utehu našla je u društvu jedne španske katoličke porodice, pa je prešla u katoličku veru i zamonašila se. Umrla je petog maja 1941. godine u manastiru Sen Deni kraj Pariza i sahranjena na groblju Lardi kraj Pariza. Njeni memoari se čuvaju u Vatikanu i nisu još uvek objavljeni.

Posle majskog prevrata 1903. godine sva imovina porodice Obrenović pripala je Nataliji Obrenović. Postala je veliki dobrotvor. Svojim testamentom velika imanja u Srbiji zaveštala je Beogradskom univerzitetu i manastirima i crkvama koji su zadužbine Obrenovića. A jedan deo u novcu i umetničkim slikama odredila je živim potomcima Jakova Obrenovića, brata kneza Miloša Obrenovića. Kraljica Natalija je 1903. godine želela da imovinu u Srbiji pokloni porodici Jakovljević, ali oni nisu smeli da to prihvate iz straha od tadašnje dinastije Karađorđević, pa je tako više od 7.700 hektara šume dato Beogradskom univerzitetu. Sadržina testamenta nije poznata i o tome postoje samo nagađanja. Ono što se sa sigurnošću može reći je da je sačuvan lični dnevnik kraljice Natalije. Umetnine se nalaze po muzejima i privatnim kolekcijama.

 

http://www.blic.rs/Kultura/247653/Portret-kraljice-Natalije-povucen-sa-aukcije-u-Becu 1.

http://www.blic.rs/Kultura/Vesti/248212/Hteo-sam-sliku-Predica-da-vratim-u-Srbiju 2

http://www.blic.rs/Kultura/Vesti/249867/Slika-prvo-poslata-u-Carigrad 3

 

Kraljica Natalija Obrenović

http://wannabemagazine.com/kraljica-natalija-obrenovic/  

Srbi su valjda, kao narod edipovski nastrojen, uvek bili željni nekih majki. I kako im sopstvene uglavnom nisu bile dovoljne posezali su za raznoraznim tuđim. Tako su Rusiju majčicu veličali i za njom (i zbog nje) umirali, tako su nazivali ponemčene srpske grofove po Beču od kojih su tražili spas za vreme turskih vremena, tako su nazivali Dafinu Milanović i tako u nedogled do današnjih dana i nekih novih srpskih majki koje ne zaslužuju ni da im se ime pomene u tom kontekstu.

Priča o majkama odvela me do jedne koja je istorijski pojedena i ostavljena na milost i nemilost pojedinih pseudoistoričara koji su se obilato trudili da vulgarizuju njen lik i delo.

Natalija Keško rođena je 1859. godine u Firenci. Sa samo 16 godina postala je kneginja Natalija Obrenović udavši se za srpskog kneza a docnije i kralja Milana Obrenovića. Ovako počinju mnogi suvoparni životopisi, ali nećemo tako…

 

Da je Natalija Keško, zanosna onovremena lepotica, mogla samo i da nasluti kakva je sudbina čeka verovatno bi se glavom bez obzira izgubila sa sopstvenog venčanja  kao u jeftinim holivudskim sapunicama. No istorija piše drame. Suočena sa rudimentarnošću srpskog dvora pa tako i svog supruga Milana, kraljica Natalija pokušavala je ipak na sve načine da spase svoj brak i pruži najbolje od sebe. Nije moguće bilo uvek žmuriti na jedno oko na švrljanja obesnog srpskog kraljevića i boriti se sa svinjarskim korenima koji su zaostali na naglo poevropljenom srpskom dvoru.

U takvim okolnostima, Natalija je osnovala školu za devojke. U takvoj školi nalik na britanske škole tog doba učilo se lepom ponašanju, ručnom radu, kuvanju i slično (koliko god to za današnje uslove izgledalo banalno setimo se da su Srbi do kraja 18. veka uglavnom živeli u kućama od blata). Kada bi dolazilo vreme za udaju kraljica je svojim štićenicama obezbeđivala određeni miraz bez kojeg se tada (kao (ni) sada) nije moglo dobro udati. Ovakav poduhvat srpska istorija je, suprotno razumu, na primer, ocenila kao nebitan a onaj deo istoričara koji se i bavio time pokušavao je vazda da joj spočita nekakvo lezbejstvo i da u tom kontekstu tumači vrlinu Natalijinu pozivajući se naravno na neke “vrlo pouzdane” izvore.

Sada se svi brinu o nekim zapisima Laze Kostića i njegovim tvrdnjama da je Natalija volela da se izveze kolima na Košutnjak i tamo drži mlade dvorske damice u krilu. Ili što je još “bolje” pripisuje joj se nekakva sramna veza sa svojom snahom kraljicom Dragom. A ako ćemo već tako, onda uzmimo u obzir činjenicu da se Natalija rastala sa svojim bludnim suprugom i da je posle tog rastanka njen privatni život uistinu bio samo njena stvar.

Srbija je dakle nije ni malo mazila. Godine 1891. čak je i proterana, da bi se ta odluka kasnije poništila ali može se samo naslutiti kakve je posledice imala po Nataliju. Nije je mazio ni bivši suprug koji joj je jednom čak i kidnapovao sina iz Vizbadena gde se bila nastanila posle razvoda a da zlo bude gore kralj je izvoleo izdejstvovati i da se ona protera iz Nemačke u roku od deset dana. Kasnije se nastanila u Bijaricu a Francuska će joj i inače do kraja života biti utočište.

 

“Ja sam bivša kraljica Srbije Natalija Obrenović… Nije humano to što radite. Konj je živo biće koje oseća bol…” Ovako je, prema romansiranoj biografiji, “grofica od Rudnika”, a zapravo nesrećna srpska kraljica u progonstvu, otkrila jednom kočijašu ko je. Prethodno se pobunila što taj kočijaš žestoko bičuje svog konja. Kad je on ljutito zamahnuo bičem prema njoj upitavši ko je ona da ga kritikuje što tuče svog konja, bivša srpska kraljica morala je da kaže ko je. Do tada kraljica Natalija je živela pod lažnim imenom, grofica od Rudnika, u katoličkom manastiru u Francuskoj. Umrla je 5. Maja 1941. u manastiru Sen Deni gde je živela u potpunoj tajnosti i skromnosti izolovana i potpuno slomljena svim onim što joj je život pružio. Sahranjena je na groblju Lardi pored Pariza.

No, posle ubistva kralja Aleksandra Obrenovića u Majskom prevratu 1903. godine, Natalija Obrenović postala je jedini legitimni naslednik celokupne imovine Obrenovića. Svoja velika imanja, dva  rudnika i većinu bogatstva zaveštala je Beogradskom univerzitetu te manastirima i crkvama. Deo imovine želela je da ustupi naslednicima brata kneza Miloša, porodici Jakovljević, a kako ovi plašeći se odmazde Karadjordjevića nisu to smeli da prihvate ona je 7700 hektara šume dala Beogradskom Univerzitetu. Prevedeno na današnji jezik evra to mu dodje kao mnogomilionski  poklon Srbima  (sitnica).

A ako ćemo o majkama i vrlini sa početka teksta, onda ovako; Nataliji Obrenović je Srbija ubila jedino dete. Ona je sa tom svešću morala da živi još 38 godina do svoje smrti 1941. godine. I uprkos tome ona nije našla u sebi poriva da kazni tu i takvu Srbiju. Postupila je shodno hrišćanskoj vrlini ili kako glasi ona floskula  ”ko tebe kamenom ti njega hlebom” samo ovaj put upotrebljeno na pravom mestu. Ona je Srbiju i svoje ruske korene kaznila tako što je pred kraj života napustila pravoslavlje a po nekim izvorima ovako je to objasnila: “Bilo je za tu odluku više razloga. Pre svega, jer sam se potpuno razočarala u ljude. Svima sam želela dobro i činila dobro, a oni su mi zlom vraćali. Moj mozak mi je naredio. Podsvest je proradila. Srce je htelo da prkosi…”

Valjda smo joj zato vratili na ovaj način. U igranoj seriji RTS-a predstavljeno je da je njen rođeni sin mrzeo i pljuvao (poznato je da su igrani programi Srbima vazda bili dobar istorijski izvor) a iz brojnih romansiranih istorija koje govore na tu temu saznali smo da je bila uvrnuta lezbejka i ništa više. Tačka. Tako Srbija blagodari, kao nezahvalni tinejdzer koji nikada neće odrasti.

I možda ne umemo bolje, pa preporučujem da prigrlimo samo svoje, one što su nam baš baš majke to će nam biti sasvim dovoljno (ako ne i previše).

 

Francuzi na grobu srpske kraljice

http://www.vesti-online.com/Dijaspora/drzava/Francuska/Vesti/135240/Francuzi-na-grobu-srpske-kraljice

Još jednom se pokazalo da su Srbi i Francuzi prijatelji. Ovog puta okupili su se oko spomenika kraljice Natalije Obrenović (1889 - 1941), na groblju u Lardiju, buržoaskom seocetu, 45 km udaljenom od Pariza.

Na inicijativu Skupštine srpske dijaspore u Francuskoj, meštani i Parižani stigli su autobusom da obeleže 70 godina od smrti "naše Natalije", čije je telo 12 dana nakon sahrane u Isi le Mulinu prebačeno u Lardi.

 - Bio sam dete kad je kraljica umrla i na sahrani sam bio jedini muškarac jer su ostali bili u ratu. Kumče sam joj, pazila me, školovala, dolazila je u našu kuću, u kojoj se i danas čuva njena soba. Sve te godine čuvao sam njen grob, prao nadgrobnu ploču, donosio cveće - govori 84-godišnji Mišel Vivo, stanovnik Lardija.

 Na komemorativnoj ceremoniji, uz dekor zastava i venaca (Ambasade Srbije, Skupštine dijaspore u Francuskoj, Svesrpske zajednice Francuske i gostiju iz Srbije), pedesetak okupljenih je s mnogo pažnje saslušalo govore pretvorene u istorijski čas, pri čemu su glavne uloge imali Natalijina kumčad, vremešni Mišel Vivo i Patrik Gmelin, članice Udruženja za negovanje lokalne istorije Izabel Delamal i Klodin Gule, predsednik Skupštine Siniša Blagojević. Iz Srbije na pomen je pristigla grupa rodoljuba.

 - Stigao sam iz Brusnice kod Gornjeg Milanovca. Blizak sam rođak dinastije Obrenović, a predsednik sam Crkvenog odbora hrama Sv. Nikole koji je zadužbina Jovana Obrenovića, rođenog brata kralja Milana. Svojim testamentom Natalija je velika imanja zaveštala Beogradskom univerzitetu, manastirima i crkvama, kao i matičnoj crkvi u Brusnici. Velika mi je čast u ime naroda Šumadije što prisustvujem pomenu i što iskazujem zahvalnost našoj plemenitoj kraljici Nataliji - rekao je Željko Marjanović.

Etnolog i genealog Milan Stojić rekao je da je u Beogradu osnovano prvo srpsko udruženje koje se bavi istraživanjem genetskih rodoslova u pravcu rasvetljavanju porekla dinastije Obrenović. Posle fotografisanja u opštini Lardija upriličen je koktel.

 Delegacija

 

Na čelu delegacije Lardija bila je predsednica opštine Klod Rok. Ambasadu Srbije u Parizu zastupala je šef konzulata Mimica Radojević, ambasadu BiH savetnik Mirjana Kulidžan, Skupštinu dijaspore Srbije Mića Aleksić, Skupštinu srpske dijaspore u Francuskoj Siniša Blagojević, a Svesrpsku zajednicu Francuske Slavica Loran, uz prisustvo meštana i aktivista i članova srpske kolonije.

Vredne kolekcije

Slobodan Lentić (46) prikupio je vrednu kolekciju razglednica, vizitkarti, koverti, pozivnica za bal, zlatnika i ordenja kraljice Natalije i dinastije Obrenović po francuskim antikvarnicama.

 

Natalija Obrenović

http://www.politikin-zabavnik.rs/2009/2987/02l.php?pismo=l

 

Lična i porodična tragedija

 

Natalija Obrenović rođena je 1859. godine u Firenci kao Natalija Keško. Otac joj je bio ruski pukovnik Petar Keško, a majka princeza Pulherija od Moldavije. Kneginja je postala 1875. godine, u šesnaestoj godini, udajom za tadašnjeg kneza Srbije Milana Obrenovića. Godine 1882. Milan Obrenović postao je kralj, a ona kraljica sve do 1888. godine. Godinu dana nakon dolaska u Srbiju s knezom Milanom dobila je sina Aleksandra, ali ljubav među supružnicima nije cvetala. Delile su ih političke i ljudske razlike. Hroničari su zabeležili da je Milan tražio oslonac u Austrougarskoj monarhiji, dok je Natalija bila privržena Rusiji. Njena hladnoća i njegov temperament odveli su kralja u brojne ljubavne pustolovine, a otvoreni sukob među supružnicima nastao je posle jedanaest godina braka zbog Milanove ljubavne veze s gospođom Nasos. Do zvaničnog razlaza nije došlo tako brzo, ali je skandal punio novinske stupce, a neretko imao i političke posledice. Brak je razveden 1888. godine. Kasnije se pokazalo da razvod nije bio u skladu s propisima, pa je poništen. Kralj Milan odrekao se prestola godinu dana kasnije a, kao deo poravnanja s vladajućim radikalima i namesništvom, 1891. godine kraljica Natalija proterana je iz Srbije. Formalno, ali ne i suštinski, kraljevski par pomirio se 1893. godine kad se Milan obratio svojoj bivšoj supruzi za novac, a u kraljevski dom primljeni su ponovo 1894. godine.

 

Kralj Milan Obrenović

 

U međuvremenu, i pre formalnog, a nezakonitog, okončanja braka, narod je zavoleo mladu kraljicu. Brinula je i pomagala oko ranjenika za vreme rata s Bugarskom 1885. godine. Uspevala je svojim uticajem da popravi mnoge loše odnose, da izdejstvuje da Englezi i Irci promene loše mišljenje o Srbima, Balkancima i Srbiji. Narodu je materijalno pomagala i posle smrti sina i za vreme Prvog svetskog rata, sve do zaključenja mira u Versaju 1918. godine.

Kad je brak razveden, kraljica je otputovala u Nemačku i nastanila se u vili „Klementina” u Vizbadenu, poznatom po banji i mnogobrojnoj ruskoj koloniji. Kraljica je u Vizbaden povela i svog maloletnog sina Aleksandra. Kralj Milan otkrio je njeno utočište i zahtevao da mu vrati sina. Natalija je bila nepopustljiva, ali je u junu 1888. godine mladi prestolonaslednik odveden iz Nemačke u prisustvu srpskog ministra vojnog i šefa policije Vizbadena. Posebnim vozom vraćen je u Srbiju, a kraljica Natalija morala je u roku od deset sati da napusti Nemačku. Nastanila se u Francuskoj, u Bijaricu, u dvorcu „Sašino” koji je dobio ime po njenom jedinom sinu.

Kraljica je na put u Bijaric pozvala udovicu Dragu Mašin. Zajedno su putovale u Rusiju u posetu carskoj porodici Romanov i zajedno živele u Bijaricu. Draga Mašin bila je dvorska dama kraljice Natalije, s njom je odlazila na prijeme, starala se o njenoj garderobi i uređenju plaže. Pritisnut unutrašnjim teškoćama, kralj Milan bio je prinuđen da ispuni kraljičin zahtev i pošalje u Bijaric prestolonaslednika Aleksandra. Upravo na plažama Bijarica, kako navode hroničari, rodila se ljubav između mladog prestolonaslednika Aleksandra i dvorske dame Drage Mašin. Tvrde da ga je spasila od davljenja.

Kraljica majka nije se protivila toj vezi smatrajući je pripremom za život i istovremeno priželjkujući sinovljevu ženidbu nekom princezom visokog položaja. Kralj Milan je imao predlog da buduća kraljica bude nemačka princeza Šamburg Lipe. Kad je prestolonaslednik saopštio da je isprosio ruku Drage Lunjevica-Mašin, javnost nije mogla da prihvati činjenicu da će buduća kraljica biti dvanaest godina starija od supruga. Kraljica Natalija javila se iz Rusije oštro govoreći protiv Drage, nazivajući je bludnicom i nerotkinjom. Ministar policije Genčić odmah je pokazao hrpu dokumenata o navodnim Draginim ljubavnicima. Čak se i kralj Milan pobunio.

 

Srce je htelo da prkosi

 

Budući kralj bio je neumoljiv u ostvarenju svoje ljubavi. Zakazao je venčanje za 23. jul 1900. godine i od beogradskog mitropolita zatražio blagoslov. Kad je mitropolit odbio da da blagoslov da kraljica Srbije „postane prava Srpkinja”, Aleksandar je zapretio odricanjem od prestola i napuštanjem zemlje, pa je stigao i iznuđeni blagoslov. Venčanje je održano u Sabornoj crkvi u Beogradu. Kralj Aleksandar imao je na sebi vojnu uniformu sa epoletama i odlikovanjima, a Draga Mašin venčanicu od bele čipke. Venčanje su obavila dva mitropolita, episkopi i dvadeset šest arhimandrita. Venčani kum bio je ruski car Nikolaj Romanov. Posle venčanja kralj je održao svečani govor, poručivši okupljenom narodu da se Srbija okreće miru i blagostanju, kao i da se prekidaju bliske veze s Austrijom koje je negovao njegov otac.

Umesto čestitke sinu, kraljica Natalija ga se pismom javno odrekla, a kralj Milan je iz Beča poručio da njegova noga više neće kročiti u sramotnu Srbiju u kojoj vlada njegov sin sa ženom starijom od sebe.

A mladi kralj, osim porodičnih, imao je i mnoštvo teškoća u državi. Nezadovoljstvo podstaknuto njegovom ženidbom Dragom Mašin prenelo se i na politički plan. Stvorena je zaverenička grupa oficira koja je na svirep način pogubila kralja Aleksandra i kraljicu Dragu u noći između 29. i 30. maja 1903. godine. Gubitak sina jedinca teško je pogodio kraljicu Nataliju. Povukla se iz javnog života i vreme provodila u pomenutom katoličkom manastiru u Francuskoj, uzevši i katoličku veru. Na pitanje zašto je napustila pravoslavlje, prema nekim svedočenjima, kraljica je odgovorila: „Bilo je za tu odluku više razloga. Pre svega, jer sam se potpuno razočarala u ljude. Svima sam želela dobro i činila dobro, a oni su mi zlom vraćali. Moj mozak mi je naredio. Podsvest je proradila. Srce je htelo da prkosi...” .

 

Kralj Milan

http://forum.krstarica.com/showthread.php/296353-Knez-Mihailo-Obrenovic

http://sr.wikipedia.org/wiki/Наталија_Обреновић 1

http://sr.wikipedia.org/wiki/Милан_Обреновић 2




1980
Kategorije: Zanimljivosti
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.