Autor: admin
Datum objave: 19.10.2018
Share


Željko Hubac - Emisija Izbliza:

Ne mogu da komentarišem svoju smenu ni kao čovek, ni kao umetnik

Željko Hubac - Emisija Izbliza: Ko je Zeljko Hubac, Pisac 


Zeljko Hubac

https://www.youtube.com/watch?v=vHS8v7SRD34



Hubač: Ne mogu da komentarišem svoju smenu ni kao čovek, ni kao umetnik

http://rs.n1info.com/a428442/Video/Hubac-Ne-mogu-da-komentarisem-svoju-smenu-ni-kao-covek-ni-kao-umetnik.html




ŽELJKO HUBAČ

Rođen je u Tuzli, 1967. godine, a odrastao u Zenici i Leskovcu. Kao inženjer elektrotehnike i apsolvent beogradskog Prirodno-matematičkog fakulteta, upisao je Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu, gde je diplomirao 1996. na odseku Dramaturgija.

Njegovi dramski komadi su do sada 35 puta premijerno izvedeni u profesionalnim pozorištima u Srbiji (Beograd, Novi Sad, Niš, Leskovac, Šabac, Užice, Kruševac, Zrenjanin, Kikinda, Kosovskoa Mitrovica i Vranje), u Bugarskoj (Plovdiv, Vidin i Krdžali), Hrvatskoj (Zagreb), Bosni i Hercegovini (Zenica) i reprizirani više od 1000 puta.

Predstave rađene po njegovim dramama bile su u selekciji više od 40 domaćih i inostranih pozorišnih festivala (Sterijino pozorje u Novom Sadu, Festival „Nova drama" u Sankt Peterburgu – program mladih evropskih autora, Festival BiH drame u Zenici, Festival lutkarskih kazališta u Rijeci, Dani komedije u Jagodini, JoakimFest u Kragujevcu, Festival pozorišta/kazališta BiH Brčko, Festival profesionalnih pozorišta Vojvodine, Festival profesionalnih pozorišta Srbije „Joakim Vujić", Međunarodni pozorišni festival za djecu u Kotoru, Međunarodni lutkarski festival "Zlatna iskra" u Kragujevcu, Festival pozorišta za decu „Pozorište zvezdarište", Festival pozorišnih predstava za decu „Festić", Susreti lutkarskih pozorišta Srbije, Festival malih formi, Festival praizvedbi, Nušićevi dani i dr) i osvojile su više od 50 nagrada. Predstave rađene po njegovim adaptacijama takođe su učestvovale i osvajale nagrade na značajnim festivalima, među kojima su Grad-teatar Budva, Splitsko leto, Festival kamernog teatra „Risto Šiškov" u Strumici  i Festival crnogorskog teatra.

Za dramske tekstove Željko Hubač je nagrađivan 10 puta u zemlji i inostranstvu (Nagrada za najbolji dramski tekst na Festivalu profesionalnih pozorišta Srbije „Joakim Vujić" 1994, Nagrada „Branislav Nušić" Udruženja dramskih pisaca Srbije 1996. i 1998, Nagrada za najbolji tekst na Festivalu lutkarskih pozorišta Srbije 2002, Nagrada za najbolji komediografski tekst na Danima komedije 2004, Nagrada za najbolji savremeni dramski tekst na Susretima pozorišta/kazališta BiH 2010 i dr.) Dobitnik je Nagrade Narodnog pozrišta u Beogradu za umetnički i radni doprinos 2010. godine. 

Drame su mu prevođene na engleski, nemački, ruski, bugarski i poljski jezik. U izdanju KIZ Altere i Šabačkog pozorišta objavio je knjigu drama "Bizarno" 2012. godine.

Kao dramaturg je radio u značajnim teatrima u Srbiji i regionu. Profesionalno se bavi i pozorišnom režijom. 

Autor je većeg broja realizovanih televizijskih emisija, dva igrana serijala i jedne TV drame.

Pisao je pozorišnu kritiku za dnevni list „Danas". Objavljivao je teatrološke eseje u domaćim i inostranim časopisima. Član je srpskih sekcija IATC-a (Međunarodnog udruženja pozorišnih kritičara i teatrologa) i ITI-a (Međunarodnog teatarskog instituta). Dugogodišnji je novinar i kolumnista, osnivač je i glavni urednik "Pozorišnih novina". Član je NUNS-a.

Bio je urednik izdanja Muzeja pozorišne umetnosti Srbije i pozorišnog časopisa „Teatron", glavni urednik Izdavačke delatnosti Narodnog pozorišta u Beogradu i dramaturg Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu. Trenutno je dramaturg i vršilac dužnosti direktora Drame Narodnog pozorišta u Beogradu.

Izvedeni dramski tekstovi:

• Bliži nebu (igran i kao Osamdesetdeveta)

• Bliži vatri

• Bliži zemlji

• Koplje (po motivima romana Dorotej Dobrila Nenadića)

• 'Ajduci su opet među nama (igran kao Klanac i Bilo jednom na Balkanu)

• Otmica i vaznesenje Julijane K (igran i kao Komšije su krive i kao Ratko i Julijana)

• Kosovska...

• Bizarno

• Petar (koautor sa Katarinom Nikolić)

Drame za decu:

• Mala sirena

• Lepotica i zver

• Carevo novo odelo u zemlji čuda

• Čarobna svirala vilenjaka Milana

• Uspavana lepotica

• Razmaženi princ (igran kao Začarano kraljevstvo i Princ nevaljalac).

Neizvedeni dramski tekstovi:

• Berlinski zid

• Sudija (dramatizacija istoimenog romana Vuka Draškovića)

• Vojvođanska elegija (dramatizacija romana Đorđa Balaševića Tri posleratna druga).

Izvor: www.zeljkohubac.com





Jug Radivojević

https://sr.wikipedia.org/wiki/Југ_Радивојевић



JUG RADIVOJEVIĆ

https://www.teatar.hr/tag/jug-radivojevic/



Jug Radivojević: Vratite me na mesto reditelja "Drame"

http://mondo.rs/a1139464/Zabava/Kultura/Jug-Radivojevic-dao-otkaz-na-mesto-prvog-coveka-Drame-trazi-da-ga-vrate-na-mesto-reditelja-Drame.html



Poštovani,

obzirom da je smena gospodina Željka Hubača izazvala oštru polarizaciju u ansamblu "Drame" a samim tim i potpuno narušila atmosferu u istoj, smatram da bi mojim dolaskom na čelo "Drame" bilo nemoguće u takvim okolnostima stvarati i sprovoditi dalje planove.

Takođe, došlo je i do politizacije čitavog slučaja koji dodatno otežava ionako kompleksnu situaciju.

Molim da me razrešite imenovanja na mesto direktora Drame Narodnog pozorišta, kako bi se kuća vratila svojim redovnim aktivnostima a ja na mesto reditelja Drame koje mi pripada.

S poštovanjem

Jug Radivojević

 




636
Kategorije: Razgovor
Developed by LELOO. All rights reserved.