Autor: admin
Datum objave: 28.05.2015
Share
Komentari:


Žene u politici, izazovi u globaliziranom svijetu

Predsjednica Grabar-Kitarović održala predavanje na Papinskom sveučilištu Antonianum

27 05 2015 - Vatikan

Predsjednica Grabar-Kitarović održala predavanje na Papinskom sveučilištu Antonianum

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović održala je predavanje na temu „Žene u politici, izazovi u globaliziranom svijetu“ na Papinskom sveučilištu Antonianum.

Na početku predavanja, Predsjednica Republike čestitala je sestri Mary Melone na imenovanju za prvu rektoricu Papinskog sveučilišta Antonianum. „Imenujući sestru Melone na položaj na kojem su do sada uvijek bili muškarci, na samom početku svog pontifikata, papa Franjo poslao je poruku kako će imenovati više žena na vodeće položaje u Crkvi. I to je ono što čini“, rekla je Predsjednica Republike.

  „S velim interesom pratim poruke pape Franje o važnoj ulozi žene, ne samo u svakodnevnom životu Crkve, nego i u uključivanju žena u tijela Rimske kurije“, istaknula je hrvatska predsjednica i dodala kako papa Franjo daje novi poticaj duhu Crkve.

 Predsjednica Republike se u svom predavanju osvrnula na osobna iskustva  koja je stekla na ranijim dužnostima koje je obnašala te istaknula kako je zadaća muškaraca i žena u politici da se uključe u eliminaciju svih uzroka neravnopravnosti žena. Postignut je značajni napredak u promicanju jednakosti spolova, ali  žene se i danas, na različite načine, suočavaju s diskriminacijom i  predrasudama.

 Dodala je kako je sudjelovanje žena u politici danas postao globalni politički fenomen i kako su žene sve spremnije prihvatiti političku odgovornost i uključiti se u politički život.

 „Žene su postale svjesne kako je njihov prilog općemu dobru, miru, sigurnosti, ljudskim pravima i socijalnoj pravednosti nezamjenjiv. Budući da su to ujedno i naši zajednički izazovi i vrijednosti, uložit ćemo znanje i snage da zajedno radimo na poboljšanju položaju žena, a time i na boljitku svijeta“, zaključila je na kraju predavanja Predsjednica Republike. 

 

Osim rektorice Sveučilišta Antonianum sestre Mary Malone, predavanju je nazočio dekan Kardinalskog zbora kardinal Angelo Sodano, diplomatski zbor pri Svetoj Stolici te mnoštvo hrvatskih svećenika, redovnika, redovnica i studenata.

682
Kategorije: Društvo
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.