Autor: Mirjana Bobanac
Datum objave: 22.02.2012
Share
Komentari:


Zimski susret

Štagalj

ZIMSKI SUSRET

 petak, 24.veljače,2012. u 14 sati,  Štagalj, Kostanj, 49

Planirajući ovaj susret kao zimsko iznenađenje, pogodila me je vijest o gubitku prijatelja, o odlasku glumca  i dobrog čovjeka – Zlatka Crnkovića. Odmah sam promijenila plan i odlučila susret posvetiti velikom glumcu i dugogodišnjem profesoru na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, Osijeku i Splitu, profesoru na Filozofskom kao i na Teološkom fakultetu. Otišao je tihi prijatelj. Njegov je nedavni govor pri dodjeli nagrade Hrvatskog glumišta, kada je primio nagradu za životno djelo, bio  dirljiv. Kao da se posebice opraštao od svakog od nas, kao da je u publici tražio poznato lice, želeći ga pogledati u oči. Može li se ne biti tužan? Može li se zaboraviti „Dobar dan Mirjano“? što bi izgovorio pri ulasku u HNK u kojem sam godinama radila i susretala ga. Dakako, tuga je privatna, intimna stvar i neću o tome. Misao na Crnog nosit ću kao lijepu uspomenu i vraćati se njegovim ulogama kao najdražoj knjizi, jer on jest bio knjiga i zaljubljenik u nju. Bio je tragač za riječju, za njezinim skrivenim značenjem, za mogućim odgovorom i izgovorom. Ništa nije uzimao zdravo za gotovo. Svaka nova uloga bila je potraga za samim sobom. Nije se štedio. Bio je izvor na kojem su se napajali naraštaji glumaca. Bio je dragi učitelj. Nije bilo lako biti glumcem takva kova. Svojom je glumom sve dovodio u pitanje. Upravo u trenutku kad se u zagrebačkom HNK uspomenom opraštaju od Crnog, sudbina je htjela da i mi u Štaglju uz video zapis predstave „Galeb“, Antuna Pavloviča Čehova, iz 1998. odamo počast glumcu koji je igrajući u predstavi splitskog HNK, na pozornici HNK u Zagrebu, obilježio 40 godina umjetničkog djelovanja. Zahvaljujući Davoru koji je to snimio, možemo barem na trenutak doživjeti djelić veličajne glume i to iskustvo pohraniti u dubinu duše.                                                                      

Mladi glumac Luka Barešić, čiju ćemo ispitnu predstavu vidjeti, hodao je istim hodnicima, učio i glumio na istoj pozornici. Profesor Crnković nije mu predavao, ali bio je uzor svakom tko ga je vidio i upoznao, svjestan da  je Crni  samo jedan. Zamislite stoga da koračate tom zgradom u koju su mnogi došli sa željom da postanu  glumcem kakav je bio ovaj kojem posvećujemo Zimski susret.  Komad „Gitarist“ napisao je norveški dramatičar Jon Fosse, a uz Luku u predstavi nastupa i Biljana Ivanović, studentica  zagrebačke Muzičke akademije.

Slijedeći ustaljeni običaj susreta u Štaglju, priređujemo i dvije izložbe. Jedna je fotografska, s radovima Biljane Knebl, Senke Jurković Gros i Čedomila Grosa, zajedničkog naziva Štagalj, te plakata kojima smo u proteklih desetak godina najavljivali naše susrete. Plakate su radili Ivica Antolčić, Ming Sheng Pi, Biljana Knebl, Josip Boltižar i Krešimir Kveštek. Predstavit ćemo i Zavičajni priručnik za nastavu prirode i društva- Vrbovec i vrbovečki kraj, dugogodišnjeg novinara radio -Vrbovca, Dragana Vickovića. O priručniku, u izdanju nakladničke kuća Alfa, govorit će profesorica Ivanka Dlaka, naša susjeda iz Podlužana. Spomenut ću i susjedu Branku Pereglin, višestruku svjetsku i europsku prvakinju u samostrelu, koja svoje znanje prenosi na mlade naraštaje među kojima su i njezini sin i kći, također već pobjednici na međunarodnim natjecanjima. U našem susjedstvu je i mnogo obitelji češkog podrijetla te je Dubrava središte Češke besede zagrebačke županije. Njihova pjevačka skupina izvest će nekoliko popularnih popijevki. Uvjerena sam da bi i Crni rado s njima zapjevao Kristinku, kao što bi pljeskom nagradio i učenicu Osnovne škole Dubrava, Katarinu Keleković, koja vrlo lijepo recitira. Ona će ovom prigodom pročitati moju pjesmu nastalu na nedalekim ribnjacima, Labud. Držen Franolić na arapskoj lutnji i Kamenko Ćulap na udaraljkama pružit će nam glazbeni ugođaj dalekih krajeva.                                                                                                                                                                            Nekima će ovo biti prvi susret s ovakovim Štagljem i zato bih željela da ih naš program ponuka da ponovo dođu. Vrata našega dvorišta su otvorena, a ruke raširene u znak dobrodošlice. Dajte mašti na volju i dođite s nekom svojom idejom. Pokušajmo je zajedno provesti u djelo.                            

U Kostanju, veljače, 2012.                                         Vaša Mirjana

.                                                                                                                                    

1063
Kategorije: Zanimljivosti
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.