Autor: redakcija
Datum objave: 14.02.2012
Share
Komentari:


Zlatko Crnković

u 76.godini

ZLATKO CRNKOVIĆ

veliki umjetnik riječi, princ dramsko-umjetničke scene

Na dan Hrvatskoga glumišta, 24. studenoga, 2011. Zlatko Crnković je stajao na sceni prve hrvatske kazališne kuće, zagrebačkog HNK u povodu velikog, najvećeg priznanja -Nagrade Glumišta za životno djelo.

Bio je uzbudjen, i u riječi obraćanja nazočnima, u punoj dvorani HNK i pred brojnim televizijskim gledateljstvom, sustavno evocirao svoj umjetnički put naznačujući precizno i poimence velikane hrvatskoga Glumišta s kojima je stvarao plodonosna scensko-umjetnička djela, velike predstave, domaćih i svjetskih klasika kojima se hrvatska kazališna scena ponosi i koji joj daju sjaj neprolazne veličine, trajnih nadahnuća, pouke i poruke mladim naraštajima i u umjetnosti glume, a i režije.

Širina zahvata divnih sjećanja na ljude i dogadjaje velikoga umjetnika djelovala je kao da istodobno dijeli sa svima spomenutima najveće priznaje struke, NAGRADU  HRVTSKOGA GLUMIŠTA, te 2011. godine.  

Zahvalnost umjetnika dragoj supruzi i kćerima, s familijom, bila je hipom izražena drhtajem glasa i suznim okom, kao najdubljim ganućem  sreće toga osobitog momenta, te svečane večeri kojom je proslavljan put i ostvarenja velikana Glumišta kojemu je Nagrada tek simboličan znak za sve postignuto i trasirano na putovima umjetnosti, na tvrdim stazama k uspjehu do kojega se dolazi na krilima težnje k savršenstvu,  bez koje se u umjetnosti ne može uspješno živjeti.

Zlatko Crnković je bio umjetnik kojega je velikan hrvatske lirike akademik Dobriša Cesarić sustavno pozivao na svoja predstavljanja književno-umjetničkog opusa, i na posljednjoj Cesarićevoj priredbi, u dvorani Tribine grada Zagreba, Kaptol, 27, travanjske večeri,1980. Zlatko je kazivao Dobrišine stihove.


Rodjena je ideja da se svim laureatima Nagrade hrvatskoga Glumišta za životno djelo, uz prigodnu plaketu podari i monografija, u suradnji s Odjelom za teatrologiju u programu studija Komparativne književnosti zagrebačkog Filozofskoga fakulteta.  

Poslijediplomski program i magistarski radovi u području teatrologije bi trebali sustavno biti navodjeni na nastajanje monografskog štiva kao vrste znanstvene proze, potaknute kapitalnim opusima hrvatskih glumaca i redatelja, pjevača, plesača, dirigenata, koreografa, scenografa ....

Uz  ponos i zahvalnost za sve stvoreno, za duhovne ponude i umjetnička postignuća velikog Zlatka Crnkovića, u medijskom prostoru kazališta, radio-drame, televizijskih i filmskih ostvarenja, svjesni smo da je bila čast svjedočiti kreacijama, galeriji ponudjenih ljudskih sudbina u profilu umjetničkih likova iz opusa koji je kapital djelatnosti umjetnika Zlatka Crnkovića, a koji će nedvojbeno biti posve predstavljen očekivanom monografijiom, kao osobitim izrazom i najšireg priznanja i zahvalnosoti u ime trajnoga spomena u poticajima nailazećim generacijama umjetničkih stvaralaca, u svim medijima kojima je inventivno pripadao, u etapama svojega djelovanja, gospodin Zlatko Crnković, koji je dio svojih velikih znanja i ideja ugradio i u ličnosti studenata glume, nizom godina pedagoško-didaktičnog djelovanja u programu Akademije dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, kao i u Splitu.

 

http://www.vecernji.hr/kultura/zlatko-crnkovic-kazaliste-je-najljepsa-hrana-glumca-clanak-347577



Ivo Štivičić: TV drama Mokra koža

http://www.youtube.com/watch?v=BBA39C7clsA&feature=related

U drami se pojavljuju istaknuta glumačka imena poput Ive Serdara, Fabijana Šovagovića, Jovana Ličine, Relje Bašića i Zlatka Crnkovića, a uvodnu pjesmu Miće Brajevića interpretira Arsen Dedić



1193
Kategorije: Kazalište
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.