Autor: admin
Datum objave: 31.01.2016
Share


Zlatko Hasanbegović

HASANBGOVIĆEVO VELEDJELO

Zlatko Hasanbegović

https://hr.wikipedia.org/wiki/Zlatko_Hasanbegović

Zlatko Hasanbegović (Zagreb, 14. lipnja 1973.), hrvatski je povjesničar i trenutačni ministar kulture Republike Hrvatske.

Zlatko Hasanbegović rođen u Zagrebu, 1973. godine. Osnovnu i srednju školu završio je u Zagrebu a jednopredmetni studij povijesti na Filozofskome fakultetu Sveučilišta Zagrebu, gdje je magistrirao i doktorirao. Radi kao znanstveni suradnik u Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar.Glavnim je urednikom časopisa Pilar. Predsjednikom je Nadzornog odbora Počasnoga blajburškog voda, suradnikom različitih inicijativa za utvrđivanje žrtava poratnog komunističkog režima, posebice među muslimanima u Bosni i Hercegovini te članom Izvršnog odbora Medžlisa Islamske zajednice Zagreb. Predmet njegovih znanstvenih interesa je odnos modernih hrvatskih nacionalnih ideologija, napose pravaštva i njegovih izdanaka, prema islamu i muslimanima u Bosni i Hercegovini u 19. i 20. stoljeću. Istražuje muslimansku sastavnicu hrvatske građanske kulture do 1945. godine te političko-stranačke i vjersko-nacionalne odnose u Bosni i Hercegovini od Austro-Ugarske okupacije do komunističkoga preuzimanja vlasti.


Autorska djela:

Muslimani u Zagrebu 1878.-1945. Doba utemeljenja,


Medžlis Islamske zajednice u Zagrebu-Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, Zagreb, 2007.


Jugoslavenska muslimanska organizacija 1929. - 1941. (U ratu i revoluciji 1941. - 1945.),


Bošnjačka nacionalna zajednica za Grad Zagreb i Zagrebačku županiju-Institut društvenih znanosti Ivo Pilar- Medžlis Islamske zajednice u Zagrebu, Zagreb, 2012.


Krajem siječnja 2016. godine imenovan je ministrom kulture u Vladi Republike Hrvatske.


Zlatko Hasanbegović,photos

https://www.google.hr/search?q=Zlatko+hasanbegović&client=opera&hs=HEj&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwjXyM-O9tLKAhXIRBQKHU-wDzMQsAQIGg&biw=1745&bih=856


Tribina “dr. Sulejman Mašović” – Promocija znanstvenog djela: “Jugoslavenska muslimanska organizacija 1929. – 1941. (U ratu i revoluciji 1941. – 1945.)”

http://islamska-zajednica.hr/naslovnica/promocija-znanstvenog-djela-jugoslavenska-muslimanska-organizacija-1929-1941-u-ratu-i-revoluciji-1941-1945


HASANBGOVIĆEVO VELEDJELO


Prof. dr. sc. Vlado Šakić, prof. dr. sc. Ivo Banac, dr. sc. Adnan Jahić i dr. sc. Stjepan Matković u Zagrebačkom Islamskom centru predstavili knjigu dr. sc. Zlatka Hasanbegovića – Jugoslavenska muslimanska organizacija 1929. – 1941. (u ratu i revoluciji 1941. – 1945.)


Na najstarijoj tribini u nas, „Dr. Sulejman Mašović“, u Kongresnoj dvorani „Salim Šabić“ održana je u četvrtak 28. studenoga 2013. promocija izvanrednog povijesnog djela dr. sc. Zlatka Hasanbegovića – Jugoslavenska muslimanska organizacija 1929. – 1941. (u ratu i revoluciji 1941. – 1945.). To veledjelo naše historiografije tiskano je u izdanju Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar, Bošnjačke nacionalne zajednice za Grad Zagreb i Zagrebačku županiju i Medžlisa Islamske zajednice Zagreb.


Veledjelo u svakom pogledu, a ponajprije po sjajno ispričanom sadržaju jedne muslimanske povijesti u vilajetu Kraljevine Jugoslavije i vremenskom razdoblju između završetka Prvog i početka Drugog svjetskog rata, s dodatkom o vremenu Drugog svjetskog rata. Knjigu sam proučio još u rukopisu, zapravo dok je bila u stvaranju i već tada sam znao da mi je Hasanbegović dao na uvid epohalno djelo budući da autor „boluje“ od bolesti znanja, a znanje je takva bolest koja djeluje tako da vam svaki novi podatak koji otkrijete zadaje deset novih nepoznanica, a kad i to svladate…

Ali nije samo riječ o faktografskom znanju. Da biste postigli kakav-takav stupanj takva znanja morate zaroniti u dubine mora dokumenata, pronalaziti u tim dubinama one biser-dokumente, zatim ih sve posložiti po redoslijedu zbivanja, odvojiti prave bisere od lažnjaka, pronaći odgovarajuće fotografije kojima ćete ukrasiti svaki podatak do prepoznatljivosti, a onda…

A onda valja imati i literarnog talenta, znati sve to ispričati kano zanimljivu priču između redaka koje se provlače dokumenti i fotografije kao ilustrativni materijal sjajno ispričan priče.

Upravo je u tome tajna svih historiografskih djela i priloga Zlatka Hasanbegovića, koji nastoji biti u tom narativnom djelu vješt novinar, uvjerljiv znanstveni publicist i neosporni literarni narator. I, za divno čudo, Hasanbegović u svim tim vještinama uspijeva što pokazuje u ovo veledjelo koje ga svrstava među naše najuglednije historičare, a ja bih za ovu prigodu sklepao novo značenje Hasanbegovićeva rada, pa bih ga nazvao povijesnim forenzičarom. Jer iz samo jednog znaka, neke povijesne ogrebotine, nekog slučajno ostavljenog slova u vremenu ili nevremenu znade doći do istine o toj ogrebotini ili tom zalutalom slovu naći izgubljena druga slova, riječi, rečenice i čitav događaj dovesti pred nas gotovo kao u kazališnoj priči.

1236
Kategorije: Fenomeni
Developed by LELOO. All rights reserved.