Autor: admin
Datum objave: 19.11.2017
Share


Zora Bjelousov

'Samo svoja'Zore Bjelousov: Iskrena knjiga u kojoj će se pronaći mnoge žene

Zora Bjelousov

https://www.femina.hr/biografije/index/autor/1/ime/zora+bjelousov


"Samo svoja" Zore Bjelousov: Iskrena knjiga u kojoj će se pronaći mnoge žene

https://zadovoljna.dnevnik.hr/clanak/samo-svoja-zore-bjelousov-iskrena-knjiga-u-kojoj-ce-se-pronaci-mnoge-zene---495320.html

Iz tiska je upravo izašla knjiga hrvatske novinarke, urednice i blogerice Zore Bjelousov, glavne urednice poznatog ženskog lifestyle portala Femina.hr. Već godinama Zorini tekstovi i kolumne oduševljavaju čitateljice Femine.hr pa je bilo samo pitanje vremena kada će napokon na svjetlo dana izaći objedinjeni u knjizi. U njoj se također nalaze i tekstovi koje Zora piše za najčitaniji hrvatski lifestyle mjesečnik Ljepota&Zdravlje te neki neobjavljeni i nadopunjeni materijali

Zora je jedno od lica modernog feminizma – žena koja može biti sve što želi, samo zato što to želi i zato što to ima smisla za nju osobno. Žena koja sama određuje životna pravila i mjerila uspjeha.

Ona u svojim tekstovima zapravo dotiče poantu modernog feminizma – to je "moć" koja proizlazi iz slobode odlučivanja o svome životu. Moderna žena može odabrati posvetiti se majčinstvu ili karijeri ili i jednome i drugome. Važno je samo da je to njezin vlastiti odabir! - ističe u predgovoru Bruno Šimleša, jedan od najčitanijih hrvatskih pisaca, kolumnist, predavač, televizijski voditelj i diplomirani sociolog te autor bestselera "Ljubavologija" i "Škola života".

Knjiga "Samo svoja" na britak, duhovit, vrlo iskren i intiman način progovara o nizu tema koje dotiču život i razmišljanja mnogih modernih žena. No nju lako čitaju i muškarci. "Samo svoja" odiše lakoći pisanja, humorom, autoironijom, profinjenim stilom i ležernošću.

Autorica ogoljuje mnoge intimne trenutke svog života, ali bez ikakvog egocentrizma ili patetike. Ima odmak od same sebe, ne uzima se previše ozbiljno i niti u jednom trenutku njezin diskurs ne prelazi u patroniziranje čitatelja.

Kolumne su u knjizi objedinjene po fluidnim, ali ipak očitim tematskim cjelinama – odnos prema sebi, prema svome tijelu, zdravlju i izgledu, odnos prema ljepoti, modi, trendovima... Zatim iskustva i propitivanja žene koja je napustila korporativni svijet i krenula u poslovnu avanturu kao privatna poduzetnica – odnos prema poslovnoj sferi u kojoj se kreće...

Pomalo nostalgičan, ali jako zabavan dio knjige posvećen je Zorinom odrastanju u Zagrebu 80-ih godina – piše o glazbi, modi i načinu na koji se živjelo kad smo bili klinci i kad nije bilo današnje megabrze tehnologije... Piše o svom odnosu prema roditeljima i svemu onom toplom i divnom što su joj pružili... Jedan dio knjige tematizira muško-ženske odnose te iako mnogi o tome pišu, Zora je klišeje uspješno izbjegla.

Najvažniji lajtmotiv cijele knjige, u skladu s naslovom – "Samo svoja" – jest važnost samosvojnosti – iskrena težnja da budemo uvijek iskreni prema sebi u svim svojim odlukama. Da usprkos tome što drugi misle, ostanemo vjerni sebi i da ne radim ono što drugi od nas očekuju, već smo ono što smatramo da je ispravno za nas same – iznutra.

Ne u egocentričnom smislu, već u smislu da treba živjeti život lišen bilo kakvog licemjerja koje uključuje povlađivanje društvenim normama ili trendovima. Za Zoru je samosvojnost izvor velikog unutarnjeg mira i vjeruje da je to početak i kraj zdravog odnosa sa sobom i okolinom.

Izdavač: Šorpion d.o.o.  Cijena: 60 kn

Trenutno dostupno preko: knjiga@femina.hr


photos Zora Bjelousov

https://www.google.hr/search?q=Zora+Bjelousov&client=opera&hs=Di&dcr=0&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwjFprfSisvXAhXCmBoKHYbCDkAQsAQIKg&biw=1745&bih=855


Zora Bjelousov - sve kolumne

https://www.femina.hr/biografije/kolumne/autor/1/ime/zora+bjelousov


Zora Bjelousov - utjelovljenje ženstvenosti za Avonov novi miris Femme

https://zena.rtl.hr/clanak/koza_i_tijelo/zora_bjelousov_-_utjelovljenje_zenstvenosti_za_avonov_novi_miris_femme/9479

533
Kategorije: Književnost
Developed by LELOO. All rights reserved.