Autor: admin
Datum objave: 03.06.2013
Share
Komentari:


Zubin Mehta

Imate jedan od najboljih orkestara u Evropi

Zubin Mehta: Imate jedan od najboljih orkestara u Evropi

http://www.blic.rs/Kultura/Vesti/385443/Zubin-Mehta-Imate-jedan-od-najboljih-orkestara-u-Evropi

Beogradska filharmonija razvila se u jedan od najboljih evropskih orkestara - rekao je, između ostalog, za „Blic“ proslavljeni umetnik Zubin Mehta koji će 10. juna dirigovati na gala koncertu na Kolarcu.

- Sa Beogradskom filharmonijom povezan sam od svog prvog gostovanja 1958. godine i sa velikim interesovanjem pratio sam razvoj ovog divnog orkestra, posebno nakon 2000. godine. Sa Ivanom Tasovcem na čelu, Beogradska filharmonija se istinski razvila u jedan od najboljih evropskih orkestara i zaslužuje svaku moguću podršku. Ideja o izgradnji nove koncertne dvorane nesumnjivo je od vitalnog značaja za ovaj sjajni ansambl i stoga je neophodno da predstojeća turneja u SAD-u svima pokaže da je suštinski važno da Beogradska filharmonija konačno dobije novi dom, koji istinski zaslužuje - kaže Mehta.

  

 

Ovo će biti peti put u novom milenijumu da maestro Mehta predvodi Filharmoniju. Poslednji put u Beogradu dirigovao je 2010. godine, a leta 2011. u Dubrovniku, koncert BGF kojim je dirigovao dobio je, između ostalog, epitet - istorijski.

Tom prilikom govorio je, za “Blic”, i o tome da li i koliko muzika znači čoveku, ljudima u teškim životnim situacijama, u izazovnim društvenim (ne)prilikama.

  

 

- Njeno delovanje jeste nežno, fluidno, ali to ne znači da nema snagu. Naprotiv. Muzika je najači jezik na svetu. Jezik koji svi razumeju. Jezik koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Muzika je, recimo, povezala Jevreje i Arape. Muzika ljude povezuje. Kad kažem muzika ne govorim samo Mocart, Betoven... mislim na muziku kao takvu. Ona je snažan jezik razumevanja, moćna nit povezivanja.

  

 

Upitan za budućnost klasične muzike pod pritiskom obeležja ovog vremena poput globalizacije, komercijalizacije, tržišta... kratko je kazao:

  

 

- Šta mislite zašto se zove klasična, šta to podrazumeva? To je muzika kojoj ni vreme ne može nauditi. Muzika koja snagom lepote nadvladava, sve. Šta komercijalizacija može, na primer, Mocartu? Mocart je Mocart i uvek će to biti.

 Zubin Mehta dirigovaće Beogradskom filharmonijom, na gala koncertu 10. juna u 19h na Kolarcu. Karte se mogu kupiti na sajtu www.bgf.rs , kao i na biletarnici Filharmonije. Karte se mogu kupiti po ceni od 2.000 do 5.000 dinara.

 

Zubin Mehta

http://en.wikipedia.org/wiki/Zubin_Mehta

photos

http://www.google.hr/search?q=zubin+mehta&client=opera&hs=1lK&channel=suggest&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=cqekUZaYIYm64ATDu4GIBw&ved=0CDcQsAQ&biw=991&bih=651

Zubin Mehta (Conductor)

http://www.bach-cantatas.com/Bio/Mehta-Zubin.htm

Zubin Mehta (Conductor)

More Photos

http://www.bach-cantatas.com/Bio/Mehta-Zubin-2.htm

Mehta and Kirk Douglas

http://dalje.com/en/foto.php?id=19&rbr=20746&idrf=861044

 

Почиње продаја карата за концерт Филхармоније са Мехтом

http://www.bgf.rs/vesti/pocinje-prodaja-karata-za-koncert-filharmonije-sa-mehtom/  

 

Донаторски Гала концерт Београдске филхармоније са Зубином Мехтом биће одржан 10. јуна на Коларцу. Почетак је планиран за 19 часова, с обзиром на то да је концерт први део целовечерњег догађаја, иза кога следи донаторска вечера.

 

 Сутра, 21. маја, почиње продаја карата за Гала концерт, и то путем онлине система на сајту www.bgf.rs , као и на билетарници Филхармоније. За ову прилику измењена је категоризација седишта на Коларцу, па ће уместо стандардне три, улазнице бити доступне у четири нове катергорије. Карте се могу купити по цени од 2.000, 3.000, 4.000 и 5.000 динара, а по шеми која је доступна на сајту Филхармоније.

 

 Ограничени број улазница, које укључују и донаторску вечеру у хотелу Square Nine, биће у продаји од 1. јуна, по цени од 28 000 динара.

 

 Публика ће осим врхунског музичког доживљаја, куповином улазница за овај концерт подржати оркестар Београдске филхармоније, с обзиром на то да је сав приход са концерта и донаторске вечере намењен финансирању будућих међународних турнеја оркестра.

 

 Мехта ће дириговати увертиру Розамунда и Недовршену симфонију Франца Шуберта, као и Посвећење пролећа Игора Ставинског, у години у којој се обележава стогодишњица од премијере овог дела.

 

 Зубин Мехта већ годинама негује посебан однос са оркестром Београдске филхармоније, којој се радо враћа, кад год му то бројне обавезе дозволе, са намером да помогне остварењу амбициозних планова оркестра. Последњи пут у Београду је дириговао 2010. године, и том приликом после концерта, обратио се публици са сцене: „Имам један сан, а то је да овај дивни оркестар добије нову салу, јер ви ни не слутите како би они тек сјајно звучали у новој дворани, коју заслужују.“

Диригент који носи сав шарм своје родне земље, мистериозан и упечатљив као зачини Индије, прошлог месеца напунио је 77 година. Обележио је педесет година рада са Бечком, Берлинском, ЛА и Израелском филхармонијом, чији је доживотни музички директор. На челу Њујоршке филхармоније Мехта је провео 13 година, најдуже у историји тог оркестра.  Примио је безброј награда, признања и, занимљиво, звезду на холивудском Булевару славних, као једини из света класичне музике.

 

 

 

Овације за Београдску филхармонију у Загребу

http://www.bgf.rs/vesti/ovacije-za-beogradsku-filharmoniju-u-zagrebu/  

Београдска филхармонија одржала је синоћ концерт у загребачкој дворани Лисински, пред више од 1500 људи.

 Полетно, енергично и са пуно емоција, филхармоничари су одсвирали Поему Београд, Д. Гостушког, Четврти клавирски концерт Рахмањинова, са С. Трпческим као солистом и, у другом делу концерта, Шехерезаду, Н. Римског-Корсакова, у којој је солистички потенцијал музичара дошао до потпуног изражаја. Загребачка публика, која је испунила Лисински, испратила је оркестар десетоминутним овацијама, а они су узвратили са два биса.

   Концерту је присуствовао и председник Хрватске Иво Јосиповић, градоначелних Загреба, велики део дипломатског кора, међу њима и амбасадор Србије у Хрватској Станимир Вукићевић, као и директори Београдске и Загребачке филхармоније, Иван Тасовац и Миљенко Пуљић.

 

 После прошлогодишњег концерта који је прекинуо три деценије дугу паузу у међусобним гостовањима два оркестра, наставља се добра пракса сарадње и гостовање београдских музичара одјекнуло је у Загребу као добра вест. Тако је синоћ одјекивао и Лисински, када су се после концерта са свих страна орили повици искреног одушевљења – браво!

 Велики број музичара Загребачке филхармоније дошао је да подржи колеге, а дружење су наставили до касно у ноћ.

 Овим концертом завршена је друга сезона пројекта Pika-Točka-Tačka, који ће у наредној години бити настављен и освежен новим идејама.

 

 

Филхармонија музиком спаја регион

http://www.bgf.rs/vesti/filharmonija-muzikom-spaja-region/  

Случајно (или не?) на Дан младости, Београдска филхармонија кренула је ауто-путем Братства и јединства у Љубљану и Загреб, где ће данас и сутра одржати завршне концерте у оквиру овогодишњег циклуса Pika-Točka-Tačka.

Филхармонија ће, у свом најбољем издању, имати одговоран задатак да премаши високе стандарде које је поставила прошлогодишњим успехом.

 

 Музичари су слободно време у Љубљани и Загребу  искористили за шетњу и сусрете са колегама из Словеније и Хрватске.

 Вечерас (26. маја), концерт је у Сали Словенчке филхармоније у 19:30, а сутра (27. маја), у исто време, у Лисинском у Загребу. Са диригентом Г. Ринкевичијусом, на програму су дела Гостушког, Рахмањинова и Римског-Корсакова.  Солиста је пијаниста С. Трпчески.

819
Kategorije: Glazba
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.