Autor: admin
Datum objave: 12.12.2013
Share
Komentari:


Zvjezdan Linić

Zvjezdan Linić (Svilno, 1. veljače 1941. – Samobor, 7. prosinca 2013.),hrvatski katolički svećenik, franjevac

Zvjezdan Linić

http://hr.wikipedia.org/wiki/Zvjezdan_Linić

Zvjezdan Linić (Svilno, 1. veljače 1941. – Samobor, 7. prosinca 2013.),hrvatski katolički svećenik, franjevac.

Rođen je 1. veljače 1941., no kao datum rođenja je upisan 1. ožujka 1941. Krsno mu je ime Vjekoslav. Rođen je u bolnici na Sušaku, a obitelj je živjela u Svilnom, nedaleko od Rijeke. Roditelji su mu bili Josip i Ludmila rođena Mohorić koji su imali ukupno osmero djece, dvije kćeri i šestoricu sinova. Rastao je u blizini svetišta Majke Milosti na Trsatu, u obitelji koja je snažno živjela svoju vjeru. Majka je bila krojačica, a otac je bio radnik u tvornici za preradu drva. Vjekoslav je pohađao najprije osnovnu školu u Orehovici, a od petog razreda išao je u školu u Rijeci, do koje je morao svakoga dana prehodati pet kilometara.

Kad je trebao krenuti u srednju školu, Vjekoslav je stupio u franjevačko sjemenište, a 24. kolovoza 1958. stupio je u franjevački novicijat. Sljedeće godine, 25. kolovoza, položio je prve redovničke zavjete, 17. rujna 1965. godine i svečane zavjete. U Redu Manje braće dobiva ime Zvjezdan. Zaređen je za svećenika 29. lipnja 1967. na blagdan sv. Petra i Pavla u crkvi sv. Franje na zagrebačkom Kaptolu. Zaredio ga je tadašnji nadbiskup kardinal Franjo Kuharić

Godine 1968. fra Zvjezdan Linić nalazi se u Innsbrucku na poslijediplomskom studiju teologije, a potom odlazi u Pariz gdje je 1971. doktorirao teologiju. Po završetku poslijediplomskoga studija namješten je na Trsatu gdje se tada nalazilo Franjevačko učilište te je ondje predavao liturgijske kolegije, a istodobno je predavao i na Institutu za teološku kulturu laika.

U posljednjem razdoblju svojega života, od 1997. godine, fra Zvjezdan Linić osmišljava i vodi Kuću susreta Tabor uz franjevački samostan u Samoboru. Ponajviše njegovom zaslugom to mjesto postaje utočište za sve ljude koji traže duhovnu pomoć, koji su opterećeni bolestima i ostalim životnim trpljenjima. Kao voditelj Kuće susreta Tabor, nastavlja i s objavljivanjem brojnih knjiga duhovne tematike, a ne prekida ni vođenje seminara za evangelizaciju i duhovnu obnovu, koje osobito početkom 21. stoljeća organizira i u velikim sportskim dvoranama u domovini i u svijetu. Mnogo puta je gostovao u televizijskim i radijskim emisijama te dao velik broj intervjua za novine i časopise. Napisao je velik broj knjiga katoličke tematike. Proslavio je 40. godina misništva 2007. godine u svojoj rodnoj župi u Grobniku.

U ožujku 2013. godine objavljena je vijest da je fra Linić obolio od tumora na mozgu, koji nije bio operabilan. Preminuo je 7. prosinca 2013. u Samoboru.

 

Naš fra Zvjezdan vratio se u zagrljaj nebeskog Oca

http://www.vecernji.hr/hrvatska/vjernici-iz-citave-hrvatske-pristizu-na-pogreb-fra-zvjezdana-linica-908537

Na posljednjem ispraćaju fra Zvjezdana Linića 10 tisuća ljudi

 

Posljednji ispraćaj: 10.000 vjernika došlo se oprostiti od fra Zvjezdana

https://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/danas-posljednji-ispracaj-fra-zvjezdana-linica-u-samoboru---314842.html

Jedna vjernica rekla je kako ne trebamo plakati jer smo dobili snažnog zagovornika na nebu. Mnogi okupljeni rekli su kako će ga pamtiti po vedrini i strpljenju za svakoga te neizmjernoj ljubavi prema svima.

Na ispraćaj je došlo oko 10.000 ljudi, među kojima je 300-ak svećenika. 'Zatvorila se jedna životna knjiga izuzetno bogatog sadržaja puna dobrih i plemenitih djela. Naša provincija izgubila je svog vrijednog člana, a mnogi od vas svog duhovnog vođu i velikog prijatelja', rekao je fra Željko Železnjak.

Vjernici su se još sinoć počeli okupljati u Franjevačkoj crkvi u Samoboru kako bi preminulom fra Liniću odali počast pred lijesom.

 

Najpoznatiji hrvatski karizmatik, fra Zvjezdan Linić preminuo je prošli tjedan u Zagrebu, nakon teške bolesti, u 73. godini.

 

Otkad se saznalo za tužnu vijest, vjernici su u suzama stizali u Kuću susreta Tabor. Zahvalni su pateru Liniću što im je pomogao u teškim trenucima, a mnoge izliječio. 'Dobili smo novog zagovornika na nebu', poručuju.

'Bio je jednostavan, skroman i pun ljubavi za sve. Nije se volio fotografirati, ali jednom smo ga prilikom uspjeli nagovoriti. Tu ćemo uspomenu čuvati zauvijek. Imao je veliko srce. Bio je uvijek pozitivan, a volio se ponekad i našaliti. Sjećam se, jednom sam stajao u redu za ispovijed. Fra Zvjedan mi je prišao, te kroza smijeh rekao 'Tomislave, što ti radiš tu? Zar mi nisi obećao prošli put da nećeš više griješiti' i potapšao me po ramenu', rekao je jedan od vjernika na dan kada je umro fra Linić.

 

Podsjetimo, nakon što mu je pozlilo fra Zvjezdan Linić je 6. ožujka primljen u bolnicu. Tada su mu pronađene tumorske tvorbe te su liječnici ubrzo započeli s terapijom zračenjem te kemoterapijom. Iz bolnice je bio pušten na kućnu njegu.

Fra Zvjezdan Linić utemeljio je Kuću susreta Tabor u Samoboru, koja je postala središte duhovnih obnova i seminara koje je on vodio. Kroz Tabor godišnje bi prolazilo oko 25.000 vjernika iz cijele Hrvatske.

photos

https://www.google.hr/search?q=zvjezdan+lini%C4%87&client=opera&hs=fqZ&channel=suggest&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=rfCoUoekMfKHyAPE44C4CA&ved=0CDgQsAQ&biw=1024&bih=639

1072
Kategorije: Fenomeni
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.