Autor: admin
Datum objave: 25.10.2014
Share
Komentari:


Bela Krleža

26.10.1896. - 23.04.1981.

Bela Krleža

http://www.eho.com.hr/news/bela-krleza-tri-desetljeca-od-odlaska/5981.aspx

Dramska umjetnica,HNK,Zagreb

Miroslav i Bela Krleža u HNK Zagreb 1976. (video zapis)

https://www.youtube.com/watch?v=ypAwPhfadtk

Kada je 1976. Moskovsko kazalište ''Vahtangov'' gostovalo u HNK Zagreb s dramom Miroslava Krleže ''Gospoda Glembayevi'', autor je prisustvovao toj izvedbi, a tom su prilikom snimljeni i kadrovi koje pokazuje ovaj video zapis.

Nakon nekoliko početnih kadrova raznih portreta i crteža Krležina lika, slika nas vodi u ispred, a zatim i u unutrašnjost HNK Zagreb, ''najljepše kuće Zagreba'', kako je ovu zgradu zvala Bela Krleža.

Vidimo jednu scenu iz same predstave, a nakon toga i domjenak, na kojem je Krleža, koji je tada već rjeđe napuštao svoj dom na Gvozdu, boravio u društvu raznih osoba. Zamjetni su politički prvaci tadašnje SR Hrvatske Stipe Šuvar i Josip Vrhovec, kao i pisac Predrag Matvejević, glumci Tonko Lonza i Neva Rošić, te brojni drugi uzvanici.

Tu je i uvijek nasmijana i besprijekorno odjevena Krležina supruga Bela, a posebno je zanimljiv kadar u kojem se ona, koja je prva utjelovila barunicu Castelli u HNK Zagreb, slika sa svojom nasljednicom u toj ulozi, Nevom Rošić i ruskom gošćom koja je Castellicu igrala tog dana.

Snimku prate dva glazbena motiva iz TV serije 'Putovanje u Vučjak' koja je skladao pokojni Živan Cvitković.

Zavirite u dom Miroslava i Bele Krleže

http://www.budi.in/interijeri/zavirite-u-dom-miroslava-i-bele-krleze-2701?gclid=Cj0KEQjwlK2iBRDk0Jnjso6AgM0BEiQAdX-iYxSd863qQfK8fdKi7d09hQVCjLwK2BYWZhySFskobzUaAm5a8P8HAQ
916
Kategorije: Fenomeni
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.