Autor: mr.sc.Ante Dulčić,dipl.el.ing.
Datum objave: 04.10.2013
Share
Komentari:


Čitateljima e-portala Collegium Hergešić

...prepiska s kolegom sa studija i s Ruđera Boškovića, Nevenom Karlovcem.........

Čitateljima e-portala Collegium Hergešić

 

Imao sam jednu zanimljivu prepisku s kolegom sa studija i s Ruđera Boškovića, Nevenom Karlovcem, koji je još uvijek u SAD intenzivno aktivan u firmi Holomic (drugi čovjek te firme), koja razvija uređaje za brzu dijagnostiku u zdravstvu.

Kada  sam pogledao web-stranice te firme, došao sam na jednu ideju i pisao mu.

 

Nevenu  Karlovcu:

 

Pregledao sam webpage Holomica, veoma zanimljivo!

Dijagnostika uz korištenje mobitela mogla bi znatno smanjiti troškove u zdravstvu, a istovremeno omogućiti da dijagnostičke usluge mogu postati pristupačne na znatno više lokacija i brže.

 

S obzirom da je zdravstvo u Hrvatskoj stalno u manjkovima i potrebna mu je daljnja reorganizacija  (nedavno su tako, primarne ambulante dobile veće ovlasti)  palo mi je na pamet da bi se mogao organizirati  pilot-projekt Holomica i Ministarstva zdravstva RH, od kojega bi koristi imale obje strane.

 

Pilot - projekt bi obuhvatio nekoliko zdravstvenih ustanova i ambulanti u Hrvatskoj, sa svrhom:

 

- da se ustanovi upotrebljivost i preciznost dijagmostike (za iste pacijente dijagnostika na stari i novi način),

 

- da s napravi plan potrebnih reorganizacija u zdravstvu RH uključivo koji bi se, koliko i gdje koristili mobilni dijagnostički uređaji,

 

- da se ustanove troškovi projekta mobilne dijagnostike za cijelu Hrvatsku te uštede u materijalu i kadrovima u zdravstvu RH kroz više godina.

 

Takav pilot-projekt bi mogao koristiti Holomicu da poboljša svoja rješenja s obzirom da je sve na počecima i da se radi o novim tehnologijama  

 

Mislim da bi se pilot-projekt mogao provesti uz relativno mala ulaganja Holomica, ograničen broj uređaja i manji tim ljudi. Dakako, trebalo bi i Ministarstvo zdravlja animirati za takav pilot-projekt i oni bi trebali sudjelovati sa svojim ljudima i ustanovama.

Što se mene tiče, rado bih  sudjelovao u takvom projektu (imam dugogodišnja iskustva u vođenju informatičkih projekata) a mogu i preporučiti ljude za tim, stručne ljude koji mogu sudjelovati i s nepunim radnim vremenom, npr:

 

- dugogodišnja ravnateljica Hitne pomoći u Zagrebu,Dr.med. Vlasta Jasprica Hrelec, sada u mirovini, s kojom sam išao u gimnaziju,  u isti razred, 

      http://www.youtube.com/watch?v=DTShrcE0_Z0

 

Srećko Morović, mladi uspješni znanstveni novak s Instituta Ruđer Bošković (dobro ga poznajem) koji je programirao i u CERN-u na projektu Higgsovog bozona (razvoj "Data Aquisition" softvera za elektromagnetski kalorimetar CMS detektora, razvoj softvera za "Data Quality and Monitoring System" CMS detektora). Uskoro će doktorirati iz područja na kojem je radio.  On bi se mogao uključiti u izmjene dijagnostičkog softvera za potrebe pilot-projekta kao i za druge (razvojne) potrebe Holomica.

    http://www.irb.hr/Istrazivanja/Zavodi-i-centri/Zavod-za-eksperimentalnu-fiziku/Laboratorij-za-fiziku-visokih-energija/Srecko-Morovic

    http://www.eho.com.hr/news/srecko-morovic/6894.aspx (intervju koji je s njime napravio Vlado Prister!)

Dakako, to su samo dva primjera, poznajem i mnoge druge koji bi mogli sudjelovati u timu na strani Holomica.

 

Što misliš o ovoj ideji?

 

Karlovac mi je odgovorio:

 

Odgovaram Ti s druge adrese, jer je ovo sada "sluzbeno". Zanimljiva ideja za projekt u Hrvatskoj: nesto što bih ja osobno bio vrlo motiviran, medjutim nije vjerojatno da bi Holomic mogao investirati.... 

S druge strane, ako bi netko financirao takav projekt, mi bismo  rado sudjelovali. 

 

Možda partnerstvo Holomica s hrvatskom ustanovom i financiranjem iz EU?

 

Inače mene zanima koliko se u Hrvatskoj koriste, ili bi se trebali koristiti, "rapid tests for point-of-care applications" specificno " lateral flow immunoassays" (ispričavam se ali ne znam te termine na hrvatskom).  Primjena naše tehnologije ovisi potpuno o tome koliko su rapid tests is point-of-care diagnostics or screening prihvaćeno ili privlačno. 

 

Na primjer, mi smo angažirani s jednom firmom za testiranje HIV u Africi, i s drugom za testiranje hyperthiroidism u SAD.  Postoje testovi za niz zaraznih bolesti, rakove, i cardioloskih stanja.  Možda bih mogao malo istražiti na pr.s gdjom. Hitrec?

 

Dakle, zamolio me je da malo istražim zanimanje za "rapid tests for point-of-care applications (diagnstics or screening)" u Hrvatskoj.

 

Imaš li ideju kome bi se mogli obratiti u vezi toga?

 

Web Holomic, Los Angeles, je:

 www.holomic.com

 

Srdačan pozdarv, Ante

 

Novije objave Holomica:

Holomic has launched its handheld, quantitative, rapid reader HRDR-200 

http://holomic.com/content/rapid-diagnostic-reader/

 

Holomic is a finalist in the Nokia Sensing XChallenge

 http://www.nokiasensingxchallenge.org/media/news-releases/final-12-teams-selected-nokia-sensing-xchallenge-demonstrate-potential

 

 

 

1226
Kategorije: Fenomeni
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.