Autor: ES
Datum objave: 24.04.2016
Share


In memoriam - Bela Krleža

35.obljetnica smrti (23.travnja,1981. – 23.travnja,2016.)

Bela Krleža

Senj, 26. listopada, 1896. – Zagreb, 23. travnja, 1981.

http://www.mgz.hr/UserFiles/file/Bela%20kronologija%20screen.pdf


Bela Krleža, photos

https://www.google.hr/search?q=Bela+Krleža&client=opera&hs=YLL&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwjt-uShoqfMAhUBvSwKHTfQD3gQsAQIKw&biw=1745&bih=856


Bela Krleža kao barunica Castelli u radio adpataciji drame 'Gospoda Glembajevi'

https://www.youtube.com/watch?v=oah5TiaLTDw

Bela Krleža, supruga Miroslava Krleže, prva je interpretatorica uloge barunice Castelli Glembay u drami Gospoda Glembajevi 1929. Ta je uloga postala njena najpoznatija glumačka kreacija, a igrala ju je sve do 1960. Režiju ove radio adaptacije s kraja 1940-ih potpisuje Tito Strozzi, koji je također vrlo uspješno godinama igrao Leonea, te su Bela Krleža i on bili veoma hvaljeni od publike i kritike kao najistaknutiji krležijanski interpreti svoje generacije. U ovoj sceni iz trećeg čina barunica Castelli-Glembay i Leone razgovaraju uz odar starog Ignjata Glembayja.Bela Krleža svojom izvrsnom dikcijom uspijeva vrlo uvjerljivo oživjeti jedan od najsloženijih likova iz hrvatske književnosti.

http://www.eho.com.hr/news/bela-krleza-tri-desetljeca-od-odlaska/5981.aspx


Miroslav i Bela Krleža u HNK, Zagreb, 1976. (video zapis)

https://www.youtube.com/watch?v=EIzAGk-IrcI

Kada je 1976. Moskovsko kazalište ''Vahtangov'' gostovalo u HNK Zagreb s dramom Miroslava Krleže ''Gospoda Glembayevi'', autor je prisustvovao toj izvedbi, a tom su prilikom snimljeni i kadrovi koje pokazuje ovaj video zapis.

Nakon nekoliko početnih kadrova, slika nas vodi u ispred, a zatim i u unutrašnjost HNK Zagreb, ''najljepše kuće Zagreba'', kako je ovu zgradu zvala Bela Krleža.

Vidimo jednu scenu iz same predstave, a nakon toga i domjenak, na kojem je Krleža, koji je tada već rjeđe napuštao svoj dom na Gvozdu, boravio u društvu raznih osoba. Zamjetni su politički prvaci tadašnje SR Hrvatske Stipe Šuvar i Josip Vrhovec, kao i pisac Predrag Matvejević, glumci Tonko Lonza i Neva Rošić, Kosta Spaić, Mladen Škiljan, te brojni drugi uzvanici.

Tu je i uvijek nasmijana i besprijekorno odjevena Krležina supruga Bela, a posebno je zanimljiv kadar u kojem se ona, koja je prva utjelovila barunicu Castelli u HNK Zagreb, slika sa svojom nasljednicom u toj ulozi, Nevom Rošić i ruskom gošćom koja je Castellicu igrala tog dana.

Snimku prati dva glazbeni motiv iz TV serije 'Putovanje u Vučjak' koja je skladao pokojni Živan Cvitković.


Mira Stupica o susretima s Belom i Miroslavom Krleža

……o Beli i Miroslavu Krleža


- Ničega se ne sjećam iz njihove kuće - ni kako je bila namještena, ni rasporeda prostorija, iako sam toliko puta bila tamo.


Nisam tip koji pamti takve stvari. Pamtim atmosferu prostora i ljude u njemu.

 

Uostalom, nemoguće je bilo doći kod Krleže i zapamtiti fotelje, kad on kao osoba – 'pojede' cijeli prostor oko sebe!

 

Uz njega i Belu vezivao nas je teatar, novi projekti, uloge, postavljanje Krležinih drama po svijetu...


Bojan je imao idolatrijski odnos prema Krleži i njegovim djelima, pa je u inozemstvu, zapravo, radio samo njegove drame - s posebnim uspjehom u Budimpešti i Varšavi, gdje su one našle gotovo svoj milje.


Ušla sam u kuću na Gvozdu,puna poštovanja prema Krleži i zahvalnosti za Belinu toplinu i vedrinu,koja nam je svima olakšavala pristup i podnošenje naglašene Krležine veličine.


Bela je bila veliki meštar življenja, istrenirani dizač raspoloženja i navijač života; uvijek lijepo odjevena, raspoložena i spremna da sve što Krleža pokvari ili ozlijedi, ona u hipu popravi i zaliječi...


Ipak,razmišljajuci o Krležinima danas, moram reći da - iako sam se s Belom družila, a Krležu često samo vidjala - njega bolje pozajem.


U dinamici svog karaktera, Krleža je pokazivao sve: i kad je ljut, i kad je ljubomoran i gorak, i kad nas mrzi i kada je sladak kao med i kad bi se udvarao... ….


……………..dok je Belina osobnost bila prekrivena zavjesom velike ljubaznosti i srdačnosti; nikad nisam čula da je umorna, da se posvadjala s Krležom ili bilo što od onoga što samo žene znaju, medjusobno, jedna drugoj

povjeriti.


S njom sam razgovarala o teatru, o lijepim stvarima.

Bela se neizmjerno divila Bojanu. Znala je govoriti: “Što ce nam uopće premijera,kad je s Bojanom toliko lijepo raditi? Probe s Bojanom su svečanost u hramu!”



Memorijalni prostor Miroslava i Bele Krleža

http://www.mgz.hr/hr/zbirke/donacija-gradu-zagrebu-memorijalni-prostor-bele-i-miroslava-krleze,2.html

1141
Kategorije: Kazalište
Developed by LELOO. All rights reserved.