Autor: redakcija
Datum objave: 06.10.2011
Share
Komentari:


Stoljetni Rogoz

umjetnik europskih koordinata

Zvonimir Rogoz,

 

je rodjen u Zagrebu, 10. listopada, 1887. rano ostaje bez roditelja, skrb o njegovu razvitku i školovanju preuzima ujak. U svojoj dvadesetoj odlazi u Beč,u klasu Profesora Friedmanna gdje završava  studijski program iz glume i početkom sezone,1909.je na zagrebačkoj sceni kao statist u I. činu opere “Carmen”.

Zagrebačka opera je započela svoj profesionalni rad 1870./71.i u medjuvremenu nekoliko puta prekidala djelatnost. Za jednoga od prekida, orkestar Opere se osamostaljuje i time nastaje Filharmonija u Zagrebu

Od 1.listopada 1909. započinje tzv. treće razdoblje djelovanja Zagrebačke opere, premijerom Bizetove “Carmen”u kojoj nastupaju i dvojica mladića, Zvonimir Rogoz i Viktor Beck, kao statisti u pratnji Carmen.

Sutradan, u novinama, A.G.Matoš je pisao i pitao se” zašto je redatelju trebalo da u I. činu, uz Carmen  doda “ona dva bakalara”, (misleći na Rogoza i Becka)”?!

Tako je Rogoz bio počeo……u kasnijim godinama se nižu uloge i uspjesi, nakon I. svjetskog rata odlazi u Ljubljanu i postaje prvakom Drame Slovenskog narodnog gledališča,  a osobito značajno - postaje ljubimcem kazališne publike.

Nakon gostovanja u Pragu s ulogom Hamleta, dobio je poziv na angažman s uvjetom da dobro nauči češki jezik. Tada, već u svojoj 40. životnoj godini, Rogoz počinje učiti češki i uspijeva ga kvalitetno plasirati u svojim ulogama na prvoj nacionalnoj sceni Narodnog divadla u Pragu…….gdje nastupa od 1926,/27. do 1951.

Intendant SNG u Ljubljani, Oton Župančič, mu je priredio veliku oproštajnu predstavu koja je bila senzaija sezone, uoči odlaska u Prag.

Povratkom u rodni Zagreb, Zvonimir Rogoz nastupa najprije u HNK, a onda se pridružuje, 1954. ekipi novoutemeljenoga Zagrebačkog dramskog kazališta, današnjeg  Kazališta”Gavella”, gdje ostvaruje velike kreacije, do svojega kraja, u stotoj godini života.

Čak u 101. ima i  epizodu u filmu Glembajevi, u režiji Antuna Vrdoljaka.

 

Arhivski materijal iz Narodnoga divadla, Prag:

 

http://archiv.narodni-divadlo.cz/default.aspx?jz=cs&dk=Umelec.aspx&ju=2762&sz=0&abc=R&pn=356affcc-f301-3000-85ff-c11223344aaa

 

od 24.XI.1926. je u ulozi Hamleta, ( 85. obljetnica), svojim režijama, uveo na scenu prvog češkog nacionalnog teatra,  Ogrizovića, - Hasanaginicu,  Krležu, - Gospodu Glembajeve, (75. obljetnica izvedbe),  Nušića, - Gospodju ministarku,

 

klikom na “Hamlet”, na dnu liste likova, izbor scenografije,zadivljujućih rješenja, iz predstave….

 

redakcija

 

 

 

1396
Kategorije: Kazalište
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.