Autor: admin
Datum objave: 02.08.2015
Share
Komentari:


Ervina Dragman

Zagreb, 8. prosinca 1908. - Zagreb, 1. kolovoza 1990, hrvatska kazališna, televizijska i filmska glumica.

Ervina Dragman

https://hr.wikipedia.org/wiki/Ervina_Dragman

Ervina Dragman (Zagreb, 8. prosinca 1908. - Zagreb, 1. kolovoza 1990.), hrvatska kazališna, televizijska i filmska glumica.

http://www.enciklopedija.hr/Natuknica.aspx?ID=16126

 Dragman, Ervina, hrvatska glumica (Zagreb, 8. XII. 1908 – Zagreb, 1. VIII. 1990). God. 1928. završila Glumačku školu u Zagrebu i bila angažirana u zagrebačkome HNK-u, gdje je ostala do umirovljenja 1975. Proslavila se ulogama ljubavnica te komičnih i tragičnih junakinja iz domaćega i stranoga, klasičnoga i suvremenog repertoara. Važnije uloge: Julija (W. Shakespeare, Romeo i Julija), Petrunjela (M. Držić, Dundo Maroje), Gruba (Držić, Skup), Dorina (Molière, Tartuffe), Toinette (Molière, Umišljeni bolesnik), Mirandolina (Goldoni, Krčmarica Mirandolina), Laura (M. Krleža, U agoniji, tročinska verzija), Melita (Krleža, Leda), Iola (M. Matković, Heraklo). Uloga Ljubice (A. Šenoa) nagovještaj je zaokreta prema karakterno zahtjevnijim ulogama: Emma Bovary (T. Strozzi, Gospođa Bovary), Gospođa Morli (L. Pirandello, Gospođa Morli, jedna i dvije), Winnie (S. Beckett, Divni dani), Gospođa Frola (Pirandello, Tako je/ako vam se čini/). Nastupila i u nekoliko filmova (Deveti krug F. Štiglica, 1960; Četvrti suputnik B. Bauera, 1962). Dobitnica je Nagrade »Vladimir Nazor« za životno djelo 1975.

photos

https://www.google.hr/search?q=ervina+dragman&client=opera&hs=CPN&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0CBwQsARqFQoTCLzB2P-BiccCFYcW2wod6p8GFw&biw=1745&bih=857

Marko Fotez, Zagreb, 31. siječnja 1915. - Beograd, 3. prosinca 1976., hrvatski redatelj i književnik

Završio je slavistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Jedan je od osnivača Dubrovačkih ljetnih igara. Prvi je za scenu priredio Marulićevu Juditu, a proslavio se i vrhunskom scenskom obradom zaboravljne komedije Dundo Maroje Marina Držića.

Prvo – pravo - uprizorenje Dunda Maroja dogodilo se 27. listopada 1938. u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, u režiji i prilagodbi Marka Foteza.Petrunjela je bila  Ervina Dragman, a Pomet Jozo Laurenčić Uspjeh te predstave bio je izniman, a za datum njezine premijere se  kaže da - pripada onim historijskim datumima koji su obilježili povijest hrvatskoga glumišta. Zagrebačka Drama je s tom predstavom gostovala u Dubrovniku već 13. i 14. travnja 1939. Od tada do danas Dundo Maroje je na hrvatskim pozornicama uprizoren mnogo puta, a igrali su ga i u Francuskoj, Velikoj Britaniji, Nizozemskoj, Italiji, Njemačkoj, Belgiji, Austriji, Finskoj, Švedskoj, Madžarskoj, Češkoj, Slovačkoj, Poljskoj, Turskoj, Rusiji, Italiji i svim zemljama bivše Jugoslavije.

Dr.Marko Fotez je zaslužan i kao urednik knjige hrvatskih komedija 17. i 18. stoljeća. Tako je od zaborava spasio više djela hrvatske književne baštine. Pisao je komedije, operna libreta, pjesme i putopise.


Девятый круг Deveti krug 1960 Югославия

https://www.youtube.com/watch?v=XBP2aU9nn5Y


photos

https://www.google.hr/search?q=deveti+krug,film&client=opera&sa=N&biw=1745&bih=857&tbm=isch&tbo=u&source=univ&ved=0CBoQsAQ4CmoVChMIzJmqwYaJxwIVrgfbCh0XCQOQ



GLUMCI

O glumcima koji su nastupali u Držićevim dramama za njegova života današnje je znanje nepotpuno.

http://leksikon.muzej-marindrzic.eu/glumci/

1230
Kategorije: Kazalište
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.